Nederland kiest geen kant in kernenergiestrijd

Is waterstof gemaakt uit kernenergie groen? Dat is de vraag die voor verdeeldheid zorgt in Europa. Frankrijk vindt dat waterstof gemaakt uit nucleaire energie meetelt als hernieuwbare energie. Tegenstanders, waaronder Duitsland, wijzen op kernafval en vinden het geen groene energie. Nederland zit tussen beide kampen in, onder het mom “niet groen, wel nodig”.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In 2030 moet 40 procent van de gebruikte energie uit hernieuwbare bronnen komen. Eurocommissaris voor Klimaat Frans Timmermans en het Nederlandse kabinet streven zelfs naar een percentage van 45 procent. Waterstof telt daarbij mee als bron. Alleen: wat als de waterstof gemaakt is door middel van kernenergie? Is het dan nog steeds groene energie?

Frankrijk vindt van wel en organiseerde dinsdag met voornamelijk Oost-Europese landen een vergadering om een coalitie te vormen voor waterstof uit kernenergie. Dat Frankrijk voorstander is, is niet verwonderlijk aangezien het land de meeste kerncentrales heeft van Europa.

Oplossing of probleem?

Op hetzelfde moment organiseerden de tegenstanders onder leiding van Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk ook een vergadering. Zij zien kernenergie niet als oplossing, maar juist als een probleem.

De voorstanders zien kernenergie als noodzaak om de klimaatdoelen te halen. Bij de opwekking van kernenergie is er nagenoeg geen uitstoot van broeikasgassen. Wel zorgt het voor kernafval, wat lastig te verwerken is en tot milieuschade kan leiden. Iets waar de tegenstanders weer op wijzen.

Nederland wil het beste van twee werelden

Nederland zit tussen de twee kampen in. Bij de twee aparte vergaderingen waren Nederlanders aanwezig. Het kabinet ziet een belangrijke rol voor kernenergie in de klimaataanpak. Tegelijkertijd is Nederland ertegen om waterstof opgewekt uit kernenergie een “groen label” te geven. Waterstof opgewekt door kernenergie uit de nieuwste generatie centrales ziet Nederland wel als groen, omdat deze minder uitstoten, veiliger zijn en minder kernafval produceren.

Door het gebruik van oude kerncentrales voor de opwekking van waterstof niet als groen te zien, zit het Frankrijk direct dwars. Rutte zei vorige week dat hij bang is voor een te groot concurrentievoordeel, wanneer ook oude kerncentrales als groen worden aangemerkt. Ook eigen plannen voor de productie van waterstof spelen mee in het standpunt van Nederland. Er zijn grote plannen voor de productie van groene waterstof rond windparken op zee, maar ook in de nieuwe kerncentrale in Borsele wil Nederland waterstof gaan produceren.

Compromis?

Hoe het verdergaat, is nu de vraag. Een blokkade van Frankrijk als waterstof gemaakt via kernenergie niet meetelt, is een serieuze mogelijkheid. De angst daarvoor is gegroeid sinds de last-minute blokkade van Duitsland op het gebied van de verbrandingsmotor. Staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief noemt die optie “onacceptabel”, hij hoopt op een compromis met Frankrijk.

Achter de schermen wordt ook gewerkt aan een oplossing. Eurocommissaris voor Energie Kadri Simson hield zich op de vlakte over de kwestie of waterstof opgewekt door kernenergie groen is. Wel liet ze weten dat “het gebruik van kernenergie uiteindelijk aan de lidstaten zelf is .”

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet