Alsnog akkoord met Duitsland over verbrandingsmotor

De Europese Commissie en Duitsland zijn tot een overeenstemming gekomen voor het gebruik van biobrandstoffen in auto’s na 2035. Duitsland blokkeerde op het laatste moment het totaalverbod van verbrandingsmotoren in auto’s vanaf 2035, waardoor een impasse dreigde.

2 min. leestijd
(Bron foto: Istock)

De Duitse minister voor verkeer Volker Wissing laat weten dat “de weg vrij is voor auto’s met een verbrandingsmotor rijden op CO2-neutrale brandstoffen.” Duitsland heeft hiermee zijn zin gekregen, met een uitzonderingspositie voor biobrandstoffen op het verbod voor verbrandingsmotoren na 2035.

Eurocommissaris Frans Timmermans laat weten dat de Europese Commissie “nu zo snel mogelijk de afspraken goed te keuren en het juridisch te gaan regelen.”

Dat Duitsland een uitzondering wilde voor de biobrandstoffen was niet verwonderlijk. Het land heeft een grote auto-industrie en investeert de komende jaren twee miljard in de ontwikkeling van biobrandstoffen. Bondskanselier Scholz zei tijdens de Europese Top van afgelopen week dat de Europese Commissie “hierin ook beloftes had gemaakt. Alleen dat er nog een manier gevonden moest worden om deze mee te nemen in het besluit.” Dat is dus nu gelukt.

Voor de blokkade van Duitsland lag er al een akkoord tussen de Europese lidstaten en het Europees Parlement, dat tot stand kwam mede dankzij hoofdonderhandelaar Jan Huitema (VVD) van het Europees Parlement, om de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor te verbieden na 2035. Deze maatregel is nodig om de klimaatdoelstellingen te behalen.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie