Nederland in Europese kranten met excuses Dutchbat, banenplan en Russische geheimagent

Minister-president Mark Rutte sprak zich afgelopen week uit over de ‘onmogelijke missie’ van Dutchbat in Srebrenica, in Frankrijk wordt opgekeken van de plannen van Minister Van Gennip om jongeren uit de Franse voorsteden te halen en een ontmaskering van de AIVD lijkt op een levensechte spionageroman.

2 min. leestijd

Deze week in de Europese kranten wordt er geschreven over de excuses van de regering aan Dutchbat III, is Minister Van Gennip nieuws in Frankrijk met haar banenplan en over van het opmerkelijke werk van de Nederlandse inlichtingendienst.

Excuses voor ‘onmogelijke missie’

Dat Dutchbat III na bijna 27 jaar excuses kreeg van de Nederlandse regering voor de omstandigheden waaronder de militairen naar Srebrenica waren uitgezonden, was niet alleen nieuws in Nederland. De Duitse krant Die Zeit schrijft over de ceremonie ter ere van de veteranen, waar minister-president Mark Rutte zich uitsprak over de ‘onmogelijke missie’ waar de soldaten naar toe waren gestuurd. Ook de Spaanse krant El Pais en de Deense krant Jyllands-Posten schrijven over de erkenning voor de blauwhelmen.

Frankrijk kijkt op van plan Van Gennip

Het plan van Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om werkloze jongeren uit de Franse voorsteden (banlieues) naar Nederland te halen en daarmee de grote krapte op de arbeidsmarkt in Nederland te compenseren, bleef niet onopgemerkt in de Franse media. Van Gennip liet het ballonnetje op in een interview met het Algemeen Dagblad. De jongeren zouden in de horeca of in de kassen kunnen werken en zo ‘weer op het goede spoor komen.’ De krant Le Figaro noemt het idee een controverse en Ouest-France schrijft dat de minister wel erg ‘durfde’ om dit te zeggen.

Russische geheimagent

Het verhaal heeft alle kenmerken van een spionageroman, schrijft de Deense krant Politiken. Een Russische geheimagent die zich voordoet als Braziliaan en bijna infiltreert als stagiair bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Toch ontmaskert de Nederlandse inlichtingendienst hem net op tijd. Deze details kwamen afgelopen week aan het licht. Ook de Britse krant de Guardian schrijft over de spion en sprak met Erik Akerboom, directeur-generaal van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD, over de dreiging van de Russen. “Het laat ons duidelijk zien wat de Russen van plan zijn, ze proberen illegaal toegang te krijgen tot informatie binnen het ICC,” zegt Akerboom in het artikel. “Wij classificeren dit als een dreiging op hoog niveau.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie