Nederland in de Europese kranten | schietpartijen Rotterdam, VVD-lijsttrekker en straaljagers

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. In het buitenland heeft men ook gehoord van de schietpartij in Rotterdam. Daarnaast aandacht voor VVD-lijsttrekker Yeşilgöz en de straaljagers voor Oekraïne.

2 min. leestijd

Nederland krijgt behoorlijk wat aandacht deze week. Ten eerste is over de schietpartijen in Rotterdam overal wel iets terug te lezen. Daarnaast speciale aandacht in het Verenigd Koninkrijk voor VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz en Politico schrijft over Nederlandse straaljagers voor Oekraïne.

Rotterdam

Geen verrassing natuurlijk: ook buitenlandse media schrijft over Fouad L., de man die donderdag drie mensen doodschoot in Rotterdam. In de Belgische krant De Standaard zet de krant uiteen wat we nu precies weten over L. en zijn schietpartij. Ook in de Duitse Süddeutsche Zeitung wordt er aandacht aan besteed. ‘Rotterdam: dader had psychische problemen’ kopt de krant. Volgens The Times heeft Fouad L. zijn buurvrouw doodgeschoten omdat zij hem wegens dierenmishandeling had aangegeven.

Vrouwelijke premier

In de Engelse krant The Guardian krijgt VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz speciale aandacht. “Ze is een vluchtelingenkind dat migratie wil reduceren”, schrijft de krant. “Ze heeft de deur open gezet voor extreem-rechts en zou zomaar de eerste vrouwelijke premier van Nederland kunnen worden.”

Het valt The Guardian vooral op dat ze samenwerking met de PVV van Geert Wilders niet uitsluit. Ze hoopt zo stemmen van extreemrechts naar het midden te trekken. Toch is dat geen garantie voor succes, waarschuwt The Guardian. Vaak stemmen extreemrechtse stemmers gewoon op hun oorspronkelijke partij en niet op de centrum-rechtse partij die daarmee wil concurreren.

Straaljagers

En de Engelstalige politieke publicatie Politico vermeldt de F-16 vliegtuigen die Nederland aan Oekraïne wil leveren. Minister van Defensie Kajsa Ollongren zei dinsdag dat de eerste F-16 straaljagers in 2024 geleverd worden. Voordat dat gebeurt moeten piloten en monteurs nog training krijgen.

Nederland levert de F-16’s samen met Denemarken en Noorwegen. In augustus is Denemarken al begonnen met het trainen van 8 Oekraïense piloten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie