Nederland in de Europese krant met robots in oorlog, uitgezette Russen en gestolen fietsen

Brusselse Nieuwe leest voor u het Europese nieuws. Nederland haalde de krantenkoppen deze week met robots in oorlog, Russische diplomaten en gestolen fietsen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederland organiseerde de afgelopen week een conferentie over kunstmatige intelligentie in de defensiewereld, is Le Figaro opgevallen. Gasten van over de hele wereld, uit zo’n vijftig landen, waren in Den Haag uitgenodigd om te spreken over hoe om te gaan met drones en robots in oorlogen, schrijft de Franse krant. Buitenlandse Zakenminister Wopke Hoekstra wil met de conferentie een eerste stap zetten in regulering van het gebruik van AI in het leger, zoals er ook regels zijn voor chemische en nucleaire wapens. Hoognodig, vertelt hij bij de conferentie: ‘In Oekraïne zien we helaas al de invloed van nieuwe technologieën, waaronder drones en cyberaanvallen.’

Russische diplomaten

De Griekse krant Kathimerini schrijft over de sluiting van het Nederlandse consulaat in Sint Petersburg en het bijkomende plan om het aantal diplomaten op de Russische ambassade in Den Haag terug te brengen. Rusland blijft proberen om ‘onder de dekmantel van diplomatie inlichtingenagenten Nederland binnen te smokkelen,’ zegt Buitenlandse Zakenminister Wopke Hoekstra. Tegelijkertijd komen Nederlandse diplomaten niet aan een visum om in Rusland aan de slag te gaan. Een aantal Russische diplomaten moet nu binnen twee weken het land verlaten, zodat er evenveel Russen in Nederland werken als andersom.

Gestolen fietsen

In Duitsland is er aandacht voor een onderzoek naar gestolen fietsen. Waar blijven die? De Amsterdamse slachtoffers van fietsendiefstal hebben nu iets meer duidelijkheid, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Onderzoekers hebben zeventig gestolen fietsen gevolgd. Wat blijkt: op twee na bleven de fietsen binnen de stad. Zo’n zeshonderd miljoen euro aan fietsen wordt jaarlijks gestolen in Nederland, schrijft de Duitse krant. In Amsterdam gaat het elk jaar om zo’n 80.000 fietsen die ontvreemd worden. Veel meer dan in Hamburg, waar de politie vermoed dat er jaarlijks 14.000 fietsen gestolen worden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie