Nederland in de Europese krant met fietsen, windmolens, ‘Nokiagate’ en Klaas Knot

Aandacht voor het windmolenplan van de Noordzee-alliantie, Nokiagate, de Nederlandse havik Klaas Knot en, bonus: Duitse tips voor een fietstocht door Zeeland. Elektrische fiets opladen, en gaan.

3 min. leestijd

Nederland, Denemarken, Duitsland en België gaan de komende decennia samenwerken op de Noordzee: ze willen de capaciteit van windturbines daar vertienvoudigen. De regeringsleiders van de landen kwamen deze week bijeen in Esbjerg (Denemarken) om hun afspraak te bezegelen. “Scholz wil windenergie uitbouwen”, kopt de Süddeutsche Zeitung woensdag. Tegen een achtergrond van zoevende windturbines zetten de vier collega’s hun handtekening onder de energie-afspraak, beschrijft de Duitse krant. In het gastland van de windtop, Denemarken, worden de gevolgen van de overeenkomst direct concreet gemaakt. “10.000 windmolens bij de Grote Beltbrug”, luidt een stuk van Politiken. De hangbrug tussen de Deense eilanden Funen en Seeland  vangt veel wind, uitstekende plek dus voor het opwekken van vindkraft. Volgens de Belgische krant Het Belang van Limburg zijn de ‘enorme windmolenparken’ op de Noordzee goed voor de helft van de windcapaciteit die de EU nodig heeft om van fossiele energie af te komen. In 2050 moeten de vier landen samen 150 GW aan windenergie opwekken. Ter vergelijking, schrijft de krant: ‘dat zijn 150 stuks van de zwaarste kerncentrales in ons land.’

Nokiagate

De verwijderde sms’jes van premier Mark Rutte waren in de Europese kranten niet zó’n groot onderwerp als hier in Nederland. Het Franse Le Monde schrijft dat Rutte’s oude Nokia al lange tijd ‘bijdraagt aan zijn imago als sobere man’. De Nederlandse premier wordt vanwege zijn ‘rubberen flexibiliteit’ en goede ‘weerstand tegen temperatuurveranderingen’ ook wel de ‘siliconen man’ genoemd, schrijft de krant. Ook de Süddeutsche Zeitung schrijft over ‘Ruttes altes Nokia’.

Klaas Knot

Klaas Knot, de president van de Nederlandse Bank, voegt zich in het kamp economen dat vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven omhoog moet gooien, schrijft de Portugese zakenkrant Jornal de Negócios. Klaas Knot is een prominente ‘havik’, schrijft de krant: een voorstander van streng monetair beleid, om inflatie zoveel mogelijk te voorkomen. De Nederlandse havik verwacht dat de rente in de eurozone stijgt vanaf 21 juli, dan komen de bestuursleden van de ECB bijeen. Ook de Frankfurter Allgemeine bericht over de uitspraken van Knot: “De steun voor renteverhogingen wordt breder”, luidt de kop.

Fahrradfahren in Zeeland

Het is weer zover: de Duitsers trekken naar Zeeland. De Nederlandse provincie is een populaire vakantiebestemming voor Duitse Noordzeeliefhebbers. Er is bijna niemand tussen ‘Rhein und Ruhr’ die niet een zomerdag in Zeeland heeft doorgebracht, schrijft Ulrike Maria Hund. Ook op de fiets is het gebied te verkennen: “Wat scheelt ons de tegenwind”, kopt de Frankfurter Allgemeine. Van dijk tot dijk, van windmolen tot windmolen, bitterballen en bier: genoeg ingrediënten voor een heerlijke tocht met e-bikes. ‘De enige bergen zijn de dijken.’

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie