Nederland in de Europese krant met de BBB, cocaïnehandel en The Voice

Deze week in de Europese kranten aandacht voor de verkiezingswinst van de BBB, The Voice en de strijd om de Einsteintelescoop.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Natuurlijk veel aandacht in de Europese kranten voor de winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Provinciale Statenverkiezingen. Het Franse Le Monde beschrijft het ongeloof van Caroline Van Der Plas tijdens de “heroïsche” verkiezingsavond. In Spanje spreekt El Pais zelfs van een “revolutie” in de Nederlandse politiek.

Ook in Duitsland wordt er stilgestaan bij de “sensationele” verkiezingswinst van de BBB. Zowel in de Süddeutsche Zeitung als in De Frankfurter Algemeine en Der Spiegel zijn grondige analyses te lezen over de opkomst van de partij van Van der Plas en de “proteststem” in Nederland.

Het Belgische De Standaard vraagt zich af of Rutte zijn langste tijd niet heeft gehad als premier. Terwijl het Deense Politiken inzoomt op wat de gevolgen zijn voor het milieubeleid, nu de BBB het politieke landschap heeft “omgeploegd”.

Kerncentrales

In België heeft De Standaard ook aandacht voor de bouw van kerncentrales in Nederland. Het Belgische ingenieursbureau Tractebel gaat namelijk helpen met de bouw van twee kerncentrales in Borsele. Het bureau gaat technologische ondersteuning bieden en werkt samen met het Nederlandse bedrijf NRG/Pallas, dat gespecialiseerd is in nucleaire veiligheid. De kerncentrales zouden in 2035 in gebruik moeten worden genomen.

Cocaïnehandel

Der Spiegel heeft aandacht voor een recent verschenen VN-rapport, waaruit blijkt dat belangrijkste ingangen voor cocaïnehandel naar Europa havens als Rotterdam, Antwerpen en Hamburg zijn. Ze overschaduwen daarmee de “traditionele” importplekken als Spanje en Portugal.

The Voice

De Franse krant Le Figaro staat ook stil bij de vervolging van Ali B en Jeroen Rietbergen in de zaak rondom The Voice. De rapper en de bandleider worden beschuldigd van verkrachting. Ook zanger Marco Borsato werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, maar zijn zaak is geseponeerd vanwege onvoldoende bewijs. De misstanden bij het programma kwamen aan het licht via het programma Boos van Tim Hofman, begin vorig jaar.

Strijd om Einsteintelescoop in volle gang

In Italië schrijft Il Sole 24 Ore over de strijd die gaande is tussen Limburg en Sardinië om de Einsteintelescoop. De telescoop kan seismische golven heel nauwkeurig meten, wat van belang is in onderzoek naar zwarte gaten en de beginjaren van ons universum. Het project wordt medegefinancierd door Europese fondsen. Waar de telescoop komt, wordt via een openbare aanbesteding besloten. De keuze zal in 2025 gemaakt worden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie