Nederland in de Europese krant | Hoekstra, Hoekstra en nog eens Hoekstra

Brusselse Nieuwe leest voor u de Europese kranten. De benoeming van Wopke Hoekstra tot Eurocommissaris klimaat is ook in het buitenland groot nieuws.

2 min. leestijd

In de buitenlandse kranten domineerde Nederland het nieuws met de benoeming van Hoekstra tot Eurocommissaris voor klimaat. Onze oud-minister van Buitenlandse Zaken en Financiën wist het Europees Parlement ervan te overtuigen dat hij dé man is om Frans Timmermans te vervangen.

Shell en McKinsey

‘Nederlandse politicus die voor Shell werkte klaar om EU klimaatbaas te worden’, kopt de Britse krant The Guardian. De krant staat stil bij zijn verleden bij oliemaatschappij Shell, maar ook zijn werk voor McKinsey, een grote consultancy waar hij mogelijk grote vervuilers als cliënten had.

Ook in het Verenigd Koninkrijk valt zijn verleden op. De functie van Eurocommissaris voor klimaat geven aan een man die zich in het verleden verzette tegen klimaatmaatregelen en voor grote vervuilers werkte, wekt verbazing bij de Britse krant.

Bas Eickhout, de Nederlandse Europarlementariër voor GroenLinks, komt ook aan het woord in The Guardian. “Kijk naar je CV”, zei Eickhout tijdens het verhoor. “Het ziet niet uit alsof je een echte klimaatkampioen was”, citeert de Britse krant.

Omstreden benoeming

De Duitse krant Der Spiegel schrijft over Hoekstra’s ambitieuze aanscherping van CO2-doelen, die hij deed om te worden benoemd. De Groenen, liberalen en sociaaldemocraten hebben allemaal hun twijfels, schrijft de krant. Het Shell-verleden van de nieuwe Europese klimaatcommissaris is ook de Duitse krant niet ontgaan.

Bas Eickhout krijgt ook Duitse naamsbekendheid sinds deze week. Ook Der Spiegel weet zijn uitspraak over Hoekstra’s CV waaruit niet blijkt dat hij klimaatkampioen was, uit de drie uur durende hoorzitting te plukken.

Eigen gelederen

In Frankrijk is het de kranten niet ontgaan dat Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, iemand uit haar eigen gelederen koos om de sociaaldemocratische Frans Timmermans te vervangen. Hoekstra en Von der Leyen maken allebei deel uit van de christendemocratische politieke familie EVP, legt de krant Le Monde uit.

De Franse krant wijdt de opschudding over Hoekstra’s benoeming vooral aan de pauze in Europese klimaatmaatregelen waartoe de Europese christendemocraten al langere tijd oproepen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie