Nederland in de Europese krant: drugssmokkel en Rutte naar het Witte Huis en een nazischat

Brusselse Nieuwe leest voor u het Europese nieuws. Nederland haalt deze week de krantenkoppen met een Nederlands-Belgische samenwerking, Rutte’s bezoek aan het Witte Huis en een nazischat.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Süddeutsche Zeitung besteedt aandacht aan een Nederlands-Belgische samenwerking. De twee landen trekken samen op in de strijd tegen drugssmokkel. De twee landen moeten ook wel samenwerken, schrijft de krant, omdat de criminelen de havens van Antwerpen en Rotterdam als ‘één werkgebied’ beschouwen. Het zijn de grootste importhavens voor cocaïne in Europa. De douaneautoriteiten van de buurlanden willen meer informatie gaan uitwisselen, en meer samen optrekken in controles uitvoeren. Ze besteden extra aandacht aan ladingen die uit Zuid-Amerika komen. Het grootste deel van de cocaïne-import komt daar vandaan, verstopt in containers met fruit.

Rutte naar het Witte Huis

Le Figaro heeft een blik in de agenda van premier Mark Rutte geworpen en zag: hij heeft een reis gepland staan. Aankomende dinsdag reist Rutte af naar de Verenigde Staten voor een bezoek aan het Witte Huis, schrijft de Franse krant. Hij spreekt met de Amerikaanse president Joe Biden, het voornaamste agendapunt zal de NAVO-steun aan Oekraïne zijn. De bondgenoten willen “hun inspanningen herbevestigen om de trans-Atlantische veiligheid en economische welvaart te versterken,” aldus het Witte Huis. Een ander bespreekpunt is een project van Biden, de zogeheten Democracy Summit. Eind maart organiseert Nederland het diplomatieke forum met de VS, Costa Rica, Zuid-Korea en Zambia. Later komende week ontvangt Biden de Japanse premier Fumio Kishida. Dat is geen toeval, volgens Le Figaro. De Amerikaanse president zou Nederland en Japan ervan willen overtuigen om hun technologiesectoren af te sluiten voor China. De landen exporteren nu nog veel geavanceerde technologie naar China, Biden zou daar het liefst een einde aan maken.

Nazischat

In Duitsland is de zoektocht naar een nazischat in Gelderland niet onopgemerkt gebleven. NRW schrijft erover. Een schatkaart van bijna tachtig jaar is onlangs openbaar gemaakt door het Nationaal Archief en veroorzaakt nu een ‘schatkoorts.’ In het Gelderse dorp Ommeren, dichtbij de Duitse grens, beproeven schatzoekers nu al dagen hun geluk. De kaart zou de weg wijzen naar een verzameling kisten vol met juwelen en sieraden. Een groep Duitse soldaten heeft die kisten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog begraven, zo gaat het verhaal. Of de schatkisten ook daadwerkelijk in Ommeren te vinden zijn, wordt door experts betwijfeld. Maar dat hindert de schatzoekers niet, schrijft NRW.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie