Nederland en België hand in hand tegen drugshandel

De douane in de haven van Rotterdam en Antwerpen gaat nog meer samenwerken in de strijd tegen drugssmokkel. Dat vertelde staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) tijdens een presentatie in Antwerpen over de gezamenlijke drugsvangsten.

2 min. leestijd
Money and drugs on a black glass table. Money, syringe and drugs.

(Bron foto: iStock)

Het lijkt maar niet te stoppen: in 2022 was het aantal in beslag genomen drugs in de havens van Rotterdam en Antwerpen opnieuw toegenomen. In Nederland bedraagt de totale straatwaarde van in beslag genomen drugs hierdoor al zo’n 3,5 miljard euro.

“De cijfers laten opnieuw zien hoe enorm het probleem van de drugssmokkel nog steeds is”, vertelt staatssecretaris de Vries. “De gevolgen hiervan zijn in beide landen voelbaar. Denk aan schietpartijen en moorden midden op straat. Het is van groot belang dat onze landen schouder aan schouder staan in de aanpak van ondermijning.” De Nederlandse en Belgische douane gaan daarom in 2023 nog intensiever samenwerken in de strijd tegen drugssmokkel.

To-dolijst

Allereerst gaan de douanes daarvoor meer informatie delen over welke risicovolle vrachten naar de havens komen. Daarvoor zal binnenkort een Nederlandse risicoanalist wekelijks naar Antwerpen gaan om samen te werken met zijn Belgische collega’s. Eerder maakten de landen al afspraken over het uitwisselen van scanbeelden van containers.

In het verlengde daarvan gaan de douanes ook samen naar Zuid-Amerika, waar de drugs meestal vandaan komen. Ook op het vlak van controle zullen de douanes meer samenwerken. Zo zullen Nederlandse duikteams ook in de haven van Antwerpen controles uitvoeren.

Brusselse bemoeienis

Eerder vertelde een Europese bron al aan Brusselse Nieuwe dat Nederland ook samen met België, Duitsland en Italië aan de Europese Commissie gevraagd heeft om de drugsproblematiek aan te pakken. De Commissie ontwikkelde hierop een plan om “thematische evaluaties” uit te voeren in de grote Europese zeehavens. 

Door ter plaatse mee te lopen wil de Commissie goed in kaart brengen waar de sterke en de zwakke punten zitten in de nationale aanpak van de drugshandel. Andere havens moeten op de hoogte gebracht worden van de bevindingen zodat ze op deze manier van elkaar kunnen leren. De evaluaties zouden plaatsvinden tussen maart en mei dit jaar.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie