Nederland in de Europese krant: de week van Wopke

Menno Snel vertelt in Brussel over zijn kandidaatschap voor de post van ESM-directeur, de training voor Nederlandse en Duitse pantserhouwitser is van start gegaan, en het was de week van Wopke. Een overzicht van Nederlands nieuws in de Europese kranten.

2 min. leestijd

Minister Hoekstra met zijn Duitse ambtsgenoot in Kiev, met burgemeester Klychko

Menno Snel is in de race om directeur te worden van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Het ESM, ook wel bekend als het Europees noodfonds, verstrekt leningen aan lidstaten met financiële problemen. Snel is de Nederlandse kandidaat en moet het opnemen tegen onder andere de kansrijke Italiaan Marco Buti, voormalig Portugees Financiënminister João Leão en Pierre Gramegna uit Luxemburg. In Nederland werd zijn kandidatuur met een kritische noot ontvangen: Snel trad als staatssecretaris Financiën af vanwege het toeslagenschandaal. Ter gelegenheid van zijn ESM-kandidaatschap sprak Snel deze week met de Europese pers.

Politico heeft een interview met hem gepubliceerd. De Haagse kandidaat is niet ‘typisch Nederlands’, vertelt hij aan de Europese nieuwssite. Snel vindt dat een ESM-directeur bruggen moet kunnen slaan tussen Noord, Oost, Zuid, West. En dat kan hij, “alhoewel ik Nederlands ben”.

Pantserhouwitsertraining

Duitse kranten berichten over de training die Oekraïense militaire sinds deze week krijgen voor de inzet van Pantserhouwitsers, zwaar militair geschut. Nederland en Duitsland leveren die wapens, twaalf in totaal. Zeven uit Duitsland, vijf uit Nederland, schrijft het Handelsblatt. Het is een stevige training, schrijft de krant. Naast soldaten krijgen ook technici en assistenten de training, in totaal maken zo’n honderd mensen de trainingscursus in Duitsland door, schrijft de Tagesspiegel.

De week van Wopke

Het was de week van Wopke. Maandag trapte hij af met een Europaspeech in Maastricht, de volgende dag verscheen hij onverwachts in Kiev om president Zelensky de hand te schudden. Dat bezoek legde hij af samen met Duitse collega Annalena Baerbock, dus kon het op aandacht rekenen van de Duitse pers. De Süddeutsche Zeitung schrijft dat Hoekstra ‘verbijsterd’ was door de verwoestingen die de Russen met zich mee brengen. Woensdag sprak hij in Marokko zijn steun uit voor autonomieplannen van het land voor de geannexeerde regio Westelijke Sahara. Dat is ‘genegeerd door de Nederlandse pers’, concludeert Morocco World News. Het is, behalve in Marokko, ook in Spanje een onderwerp: zo schrijft El Mundo over het bezoek dat Nederland het als een ‘serieus en geloofwaardig plan ziet’. Gisteravond was Hoekstra nog bij een informele NAVO-top, onder andere over de lidmaatschapsaanvragen van Finland en Zweden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie