Michiel Hoogeveen (JA21) blikt terug: ‘Niet goed dat EU steeds meer macht naar zich toetrekt’

Met weer een politiek jaar achter de rug is het tijd om terug te blikken. Michiel Hoogeveen (JA21) hield zich in het Europees Parlement onder meer bezig met snelle overschrijvingen en een instrument om eventuele sancties te treffen tegen wereldmachten.

3 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

Michiel Hoogeveen (JA21) wil in juni opnieuw meedoen aan de Europese verkiezingen. Hoewel hij sceptisch is over de EU en graag een tandje minder wil, gelooft hij wel dat de EU concreet iets kan betekenen voor Nederland. Ook het afgelopen jaar hield hij zich met belangrijke dossiers bezig. Zo ging het voor Hoogeveen over snelle betalingen, maar ook over Europese reacties op handelsconflicten. Nu het jaar voorbij is, nemen we 2023 met Hoogeveen door.

Direct betalen

Zo is er de ‘instant payments regulation’. Dat is Europese wetgeving waarmee internationale betalingen binnen enkele seconden plaatsvinden. Nu kan dat nog een aantal werkdagen duren. “Ik denk dat we daar wel echt iets bereikt hebben”, zegt Hoogeveen. Hij is onderhandelaar namens het Europees Parlement.

In Nederland is het al de normaalste zaak van de wereld dat geld direct overgemaakt wordt. Het woord ‘tikkie’ is niet voor niets deel uit gaan maken van het Nederlands vocabulaire. Toch is dat in de rest van Europa minder vanzelfsprekend. “Als jij een bankrekening hebt in Parijs en ik woon in Amsterdam, dan duurt het nu nog twee of drie werkdagen voor het geld bij jou is”, legt Hoogeveen uit.

Het afgelopen jaar is er veel onderhandeld over de wetgeving en in januari wordt er voor de laatste keer door het Europees Parlement over gestemd. Hoogeveen verwacht dat de wet in de Eurozone over een jaar al echt van kracht gaat. Buiten de Eurozone gaat het langer duren.

Onredelijke sancties

En dan is er nog het anti-dwanginstrument. Het afgelopen jaar sprak het Baltische land Litouwen haar steun uit voor Taiwan. Het eiland dat door het Westen gezien wordt als een onafhankelijk land, maar door China als een afvallige provincie. Het conflict tussen China en Taiwan levert behoorlijk wat spanning op en leidde in 2023 tot Chinese sancties tegen Litouwen.

De Europese Unie reageerde geschokt en wilde tegenmaatregelen nemen. Er kwam een plan te liggen om Europese lidstaten te helpen wanneer ze door grote wereldmachten uitgezonderd en gesanctioneerd worden. Hoogeveen beschrijft het als een soort afschrikmiddel. “Er ligt nu gewoon een plan klaar”, legt hij uit. “We zeggen eigenlijk tegen China: als jij sanctioneert, dan kunnen wij meteen terugslaan”. Zo gaat er geen tijd verloren in onderhandelingen met de 27 lidstaten en kan de EU direct reageren.

Hoogeveen heeft amendementen ingediend op het plan. De Europese Commissie wilde de leiding krijgen over het anti-dwanginstrument, maar dat zag Hoogeveen niet zitten. Hij wilde liever dat de lidstaten de leiding zouden hebben.

Europese trend

Het afgelopen jaar heeft Hoogeveen Brussel zien veranderen. De oorlog in Oekraïne gaat bijna het derde jaar in, tegelijkertijd zijn er nu de gewelddadigheden in de Gazastrook. En de EU wil daardoor steeds meer macht naar zich toetrekken. “Ik denk dat dat fundamenteel fout is”, zegt Hoogeveen. Hij benadrukt dat de EU vooral economisch van belang is en die rol ook op zich moet nemen. In tegenstelling tot de grotere geopolitieke rol waar de EU zich het afgelopen jaar op richtte.

Hoogeveen wil zich tijdens de Europese Parlementsverkiezingen van 2024 in ieder geval weer opnieuw verkiesbaar stellen. Zijn partij heeft een behoorlijke tik gehad, geeft hij toe. JA21 heeft nog één zetel in het Europees Parlement. Rob Roos en Rob Rooken, voorheen JA21, verlieten de partij onlangs. En ook in de Tweede Kamerverkiezingen ging het niet zo goed. “We moeten ons weer even herpakken”, zegt Hoogeveen.