Met spoed gezocht: EU-gezant godsdienstvrijheid

2 min. leestijd
MAASTRICHT – Op Goede Vrijdag vond een Kruiswegviering plaats in de Pandhof van de Sint Servaasbasiliek. Normaal zouden de Lijdensweg-schilderijen in een processie door de stad worden gedragen, maar vanwege covidmaatregelen zond RTV-Maastricht deze viering rechtstreeks uit op de lokale TV. Tijdens de viering werden de schilderijen van de in 2017 overleden kunstenaar Sjef Hutschemakers getoond aan het publiek. De uitzending was in diverse talen. Zwarte kruisbeeld Wijck. ANP/HOLLANDSE HOOGTE/JEAN-PIERRE GEUSENS

Hij was nog maar net benoemd en is nu alweer weg, Christos Stylianides, de speciaal gezant godsdienstvrijheid van de Europese Unie. Vier maanden na zijn benoeming heeft hij ontslag genomen. De Europese Commissie moet zo snel mogelijk een nieuwe gezant benoemen, vindt Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie). Stylianides gaat in Griekenland aan de slag als minister van Klimaat. Veel heeft hij in die vier maanden niet veel kunnen doen. Door de corona-crisis en het zomerreces is hij amper op z’n kantoor gezien.


De christelijke partijen waren blij dat er dit voorjaar eindelijk weer een speciale EU-gezant godsdienstvrijheid aangesteld was. “”Beter laat dan nooit”, zei Van Dalen toen. Tussen de benoeming van deze gezant en zijn voorganger zat anderhalf jaar. Eigenlijk wilde de Europese Commissie helemaal van de gezant af. Na aandringen van de christelijke Europese partijen kwam hij er dan toch. 

Teleurstellend

Zijn vertrek is zeer teleurstellend, vindt Peter van Dalen. Hij deed daarom een oproep om zo snel mogelijk een nieuwe godsdienstgezant aan te stellen. “Religieuze vrijheid staat wereldwijd steeds meer onder druk. We horen nu ook schokkende verhalen uit Afghanistan. Het is cruciaal dat we staan voor vrijheid van godsdienst in de hele wereld.”

Vrijheid om niet te geloven

Bij D66 zullen ze waarschijnlijk minder rouwig zijn over het vertrek van Stylianides. De partij had zich eerder ook al kritisch uitgelaten over de vorige godsdienstgezant, Ján Figel. D66 twijfelde in hoeverre hij niet-gelovigen en andersdenkenden vertegenwoordigde. “Het is de taak van de speciale gezant  om niet alleen op te komen voor religieuze minderheden, maar voor alle andersdenkenden, dus ook niet-gelovigen”, staat in een initiatiefnota over de vrijheid om niet te geloven.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie