Nieuwsblog | De laatste ontwikkelingen uit Brussel | september

Met deze nieuwe rubriek ben je in één oogopslag weer helemaal mee met het allerlaatste Europese nieuws van de dag. En dat terwijl het nog heet van de naald is.

19 min. leestijd
(Bron: iStock)
Vrijdag 29 september

Nederlandse herstelplannen krijgen groen licht

De Europese Commissie is tevreden met de aanpassingen die Nederland heeft gedaan aan zijn voorstellen om in aanmerking te komen voor geld uit het herstelfonds. Door de coronacrisis kwamen bedrijven in Europa in de financiële problemen. Via een speciale regeling konden EU-landen geld krijgen van de EU om de economie weer op gang te krijgen. Nederland diende ook een plan in, maar moest het herzien.

Het nieuwe plan voldoet nu dus wel aan de eisen van de Europese Commissie. Zo zet Nederland meer in op versnelling van de energietransitie en op verbetering van transport over Nederlandse waterwegen. In totaal kosten de plannen van het kabinet 5,4 miljard euro.


Speciale regeling voor Oekraïense vluchtelingen verlengd

Oekraïense vluchtelingen kunnen langer in de EU blijven wonen en werken. Dat hebben de Europese ministers van binnenlandse zaken besloten. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne kregen vluchtelingen uit het belegerde land speciale toegang tot de EU. In tegenstelling tot andere vluchtelingen kregen ze meteen toestemming om te wonen, reizen en werken binnen de Unie.

De regeling zou in maart 2024 aflopen, maar de ministers hebben die nu dus tot 2025 verlengd. Tot nu toe hebben zo’n 4 miljoen Oekraïeners gebruik gemaakt van de regeling.


Nederland grootste importeur van producten die bijdragen aan ontbossing

Nederland is binnen de EU de grootste importeur van producten die bijdragen aan ontbossing. Vooral soja, palmolie en cacaoproducten worden veel door Nederland geïmporteerd. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meeste van die producten komen uit Brazilië. In 2022 was de waarde van de goederen die Nederland uit het Zuidamerikaanse land haalt 3,2 miljard euro. Meer dan de helft bestond uit soja en hout.

Donderdag 28 september

Petitie tegen Eurocommissaris Hoekstra krijgt vleugels

“Gaat de EU een olieman aan het roer zetten?” lobbywaakhond Corporate Europe Observatory vraagt het zich af. De organisatie is dusdanig ontevreden over Wopke Hoekstra’s kandidatuur om de nieuwe Eurocommissaris voor Klimaat te worden dat het een petitie is begonnen. En die doet het niet onaardig: meer dan 100.000 mensen ondertekenden het protest.


PvdD tekent bezwaar aan tegen nieuwe pesticidevergunning

De Partij voor de Dieren is het niet eens met het voorstel van de Europese Commissie om de pesticide glyfosaat opnieuw voor tien jaar toe te laten. De partij tekende vandaag officieel bezwaar aan.

“Glyfosaat wordt massaal ingezet in de landbouw en vormt een gevaar voor de gezondheid van mensen en dieren. Dit landbouwgif vervuilt het milieu, het voedsel en drinkwater”, reageert Europarlementariër Anja Hazekamp. “Niemand heeft baat bij een nieuwe tienjarige vergunning voor dit gif, behalve de pesticide-industrie.”


Gerben-Jan Gerbrandy nieuwe Europese lijsttrekker D66

In de laatste stemronde van de D66-verkiezingen voor het Europees lijsttrekkerschap heeft Gerben-Jan Gerbrandy zittend Europarlementariër Samira Rafaela met 56,6 procent van de stemmen verslagen. Gerbrandy zetelde tussen 2009 en 2019 al twee termijnen in het Europees Parlement. Hij profileerde zich toen vooral op groene thema’s, zoals het dieselgateschandaal.

Woensdag 27 september

Denktank JA21 en SGP ontvangt al jaren te veel donaties

Dat schrijft onderzoeksplatform Follow the Money. Door donaties via verschillende bedrijven te geven, omzeilt een Tsjechische zakenman al jaren de Europese regels over het maximum donatiebedrag voor politieke partijen. De denktank van de ECR, de Europese conservatieve met onder meer JA21 en SGP, kreeg daardoor de afgelopen zes jaar meer dan 200.000 euro van deze bedrijven. Volgens de regels mogen ‘natuurlijke personen of rechtspersonen’ per jaar niet meer dan achttienduizend euro doneren. Toch grijpt de toezichthouder niet in.


Dit zijn de namen

De lijst van de nieuwe partij van Pieter Omtzigt heeft een aantal namen van mensen die veel met Europa te maken hebben. Om te beginnen Eddy van Hijum, oud-CDA-gedeputeerde in Overijssel en ook oud-lid van het Europees Comité van de Regio’s. Regelmatig te vinden in Brussel en de man die voor de Statenverkiezingen nog zei dat het belangrijker is om als politicus in Brussel te zijn dan in Den Haag. 

En op plek vijf staat diplomaat Caspar Veldkamp. Ambassadeur geweest in Israël en Griekenland en tegenwoordig lid van de directie van de EBRD, de bank die verantwoordelijk is voor de wederopbouw van Oost-Europa en andere landen aan de rafelrand van Europa. 

Veldkamp speelde een belangrijke rol tijdens de Griekse crisis toen de ene na de andere missie Athene bezocht. Wie meer over hem wil lezen, moet het boek ‘Het Brusselse Moeras’ lezen.

Dinsdag 26 september

Voorzitter Europese Centrale Bank Christine Lagarde: ‘Wacht nog even met in campagnestand gaan’

Het Europees Parlement moet nog even op de rem trappen, vindt de baas van de Europese Centrale Bank (ECB) Christine Lagarde. Ze waarschuwt Europarlementariërs nog even te wachten met in verkiezingsstand gaan, er moet namelijk nog hard gewerkt worden. Zo wil ze vaart maken op wetgeving over de bankunie, de digitale euro en de kapitaalmarktunie.

Ook EU-landen krijgen op de kop van Lagarde. Die moeten weer een fatsoenlijk begrotingsbeleid gaan voeren. Alleen dan kan de inflatie teruggedrongen worden, denkt ze. Ook moet er vaart gemaakt worden met de begroting van volgend jaar. Sommige Europese landen zijn daar niet al te enthousiast over. Nederland bijvoorbeeld vindt dat er te veel uitgegeven wordt en te weinig bezuinigd.


Voorlopige overeenkomst over financiering Europees Geneesmiddelenbureau

De lidstaten en het Europees Parlement hebben een voorlopige overeenkomst bereikt over de manier waarop het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) haar prijzen bepaalt en dus gefinancierd wordt. Het Geneesmiddelenbureau controleert of nieuwe medicijnen aan Europese regels voldoen voor ze in Europa verkocht mogen worden. Dat kost geld, het Geneesmiddelenbureau heeft eigen mensen in dienst en een gebouw om te onderhouden, maar betaalt ook landelijke organisaties om onderzoek te doen.

De huidige structuur is te complex, zegt het EMA. Het moet dus simpeler. In de toekomst wordt de prijs die medicijnproducenten betalen voor onderzoek van het EMA gebaseerd op de kosten die het EMA maakt. Daarnaast wordt ook inflatie meegerekend. De nieuwe regels zorgen volgens het EMA voor een betrouwbaar inkomen.

Maandag 25 september

14.15 uur: Europese Commissie: ‘straks half miljoen ton minder microplastics in natuur’

De Europese Commissie neemt stappen om de hoeveelheid microplastics in de natuur terug te dringen. Een verbod op de verkoop van producten waar met opzet microplastics in verwerkt zijn, moet de uitstoot met een half miljoen doen afnemen. We publiceerden hierover eerder al.

Microplastics ontstaan niet alleen door de natuurlijke afbraak van plastic, maar worden soms met opzet in producten gebruikt. Zo zijn microplastics te vinden bij kunstmatige sportvelden, maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen.

Die mogen straks dus niet meer verkocht worden. Het eerste verbod gaat al in over twee weken wanneer bepaalde soorten glitter niet meer verkocht mogen worden.


10.50 uur: Booking.com mag vluchtplatform niet overnemen

Reisbureau Booking.com mag het bedrijf Etraveli niet overnemen van de Europese Commissie. Booking zou door de overname van het platform, waar vluchten geboekt kunnen worden, een te dominante positie krijgen op de Europese markt.

De Europese Commissie moet goedkeuring geven wanneer grote bedrijven andere bedrijven over willen nemen. Volgens Europese regels moet de Commissie ervoor waken dat er geen oneerlijke concurentie ontstaat. Dat betekent dus ook ervoor zorgen dat grote bedrijven niet te dominant worden.


9.50 uur: Duitsland wil controles aan grens

Duitsland gaat mogelijk grenscontroles uitvoeren op de Poolse en Tsjechische grens. Dat zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken zaterdag. Het land maakt zich zorgen over de toegenomen migratiestroom. In augustus kwamen twee keer zoveel vluchtelingen Duitsland binnen als in dezelfde maand een jaar eerder.

Het is de zoveelste klap voor de Schengenzone, het gebied binnen de Europese Unie waarin mensen vrij moeten kunnen reizen, zonder grenscontroles dus. Oostenrijk voert ook al grenscontroles uit op de grens met Slovenië, maar zegt dat ook op de grens met Italië te gaan doen.

Vrijdag 22 september

9.10 uur: Europese gezondheidsorganisaties waarschuwen voor nieuwe corona-golf

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en het Europees Centrum voor Ziektebestrijding (ECDC) waarschuwen voor een nieuwe golf van het coronavirus. Nu de temperatuur weer daalt en de herfst inzet, kan het virus zich sneller verspreiden. Dat brengt kwetsbare mensen mogelijk weer in gevaar.

De twee gezondheidsorganisaties raden EU-landen aan om hun vaccinatiecampagnes te herstarten, vooral om zwangeren, mensen van boven de zestig en mensen met onderliggende aandoeningen te beschermen. Daarnaast roepen de organisaties op om weer goed te letten op de persoonlijke hygiëne. Dat betekent weer goed handen wassen, ventileren en mondkapjes dragen.

Donderdag 21 september

16.00 uur: Een blik in de boekhouding van Hoekstra

Het Europees Parlement publiceerde vandaag de financiële verantwoording van Wopke Hoekstra. Hij wil Eurocommissaris worden en dat betekent dat het Europees Parlement even naar de boekhouding kijkt. Het is geen verrassing, er werd niets verdachts gevonden.

Wel een leuk inkijkje voor wie het interessant vindt. Hoekstra heeft wel nog een beleggingsfonds van 130.000 euro dat hij, sinds hij minister werd, niet meer zelf beheert. En daarnaast nog iets om jaloers op te zijn. Hij is mede-eigenaar van een flink stuk land in Drenthe. Zijn aandeel is zo’n 100.000 euro waard.


13.00 uur: Provincie Gelderland trekt op Brusselse wolvenjacht

Genoeg is genoeg voor de Gelderse gedeputeerde Harold Zoet. De wolf sloeg de laatste weken meermaals toe op de Veluwe en dus trekt Zoet vandaag naar Brussel, waar hij oproept tot ingrijpen. Tegen Omroep Gelderland noemt hij het een missie: “Ik overhandig daar een document met informatie over de wolf in Gelderland. We zien steeds vaker dat de wolf aanvalt. We willen makkelijker ingrijpen als een wolf problemen veroorzaakt.”


12.30 uur: Rutte niet onder de indruk van Poolse dreigementen

Polen ligt in de clinch met buurland Oekraïne over een deal die Oekraïens graan importvrij op de Europese markt laat brengen. Ondertussen lopen de gemoederen zo hoog op dat de Poolse premier Mateusz Morawiecki gisteren zei te stoppen met wapens te leveren aan Oekraïne.

Maar volgens premier Rutte “zal de soep niet zo heet gegeten worden”. De premier denkt dat het om een tijdelijk probleem gaat. Ook minister van Defensie Kajsa Ollongren denkt niet dat Polen de daad bij het woord zal voegen. De twee denken dat vooral de Poolse verkiezingen van volgende maand een rol spelen.


10.40 uur: Uber verdwijnt in Europa door nieuwe EU-regels, zegt topvrouw

De EU werkt aan nieuwe regels om schijnzelfstandigheid bij platformbedrijven, zoals Uber, aan te pakken. Tegen de Financial Times zegt Uber-topvrouw Anabel Díaz dat dit voor “50 tot 70 procent” minder Uber-chauffeurs in de EU zal zorgen.

Onder de nieuwe regels zouden Uber-chauffeurs automatisch in loondienst komen te werken. Pas wanneer aan bepaalde criteria is voldaan, kunnen zij als zelfstandige verdergaan. Omdat dit voor extra kosten zorgt voor de werkgever, zouden de regels volgens Díaz voor “verwoestende” ontslagen vormen. Daarbij verwijst ze naar Spanje en Zwitserland waar gelijkaardige wetgeving op nationaal niveau hetzelfde resultaat had.


9.00 uur: Polen zegt geen wapens meer aan Oekraïne te leveren

Geen wapens voor Oekraïne meer. Dat heeft de Poolse regering besloten nu het conflict rondom Oekraïens graan aan het escaleren is. “Oekraïne verdedigt zichzelf tegen de beestachtige Russische aanval en ik heb begrip voor die situatie, maar zoals ik al zei: we zullen ons land beschermen. We dragen geen wapens meer over aan Oekraïne”, zei de Poolse premier Morawiecki.

De uitspraak komt nadat Oekraïne de Poolse ambasadeur op het matje riep. Sinds het begin van de oorlog probeert Oekraïne graan via de EU te exporteren. Zo kon het lang ondanks Russische blokkades op zee toch geld blijven verdienen. Het Oekraïense graag zorgde in buurlanden als Polen, echter, voor oneerlijke concurentie met lokale boeren. De EU besloot een week geleden Oekraïens graag weer toe te staan. Polen dreigde met een eenzijdige blokkade. Oekraïne neemt op haar beurt gerechtelijke stappen.

De uitspraak van de Poolse premier is de zoveelste escalatie in het conflict rond Oekraïens graan. Polen was voorheen een trouwe bondgenoot van Oekraïne en tikte Duitsland, dat terughoudend was met het leveren van wapens, vaak op de vingers. Of de Poolse regering echt van mening verandet is, is nog maar de vraag. Er komen verkiezingen aan en daar is al langer kritische retoriek op Oekraïne in te horen. De stap zou dus goed een verkiezingsstunt kunnen zijn.

Woensdag 20 september

17.00 uur: Economie-Europarlementariërs steunen toch keuze ECB voor nieuwe voorzitter bankentoezicht

Het Europees Parlement had eerder al de voorkeur uitgesproken voor de Spaanse Margarita Delgado als nieuwe voorzitter van het ECB-bankentoezicht. Die instantie ziet erop toe dat banken geen al te gekke risico’s nemen. De ECB zelf besloot dat advies rustig te negeren en nomineerde na een interne besloten stemming de Duitse Claudia Buch. Europarlementariërs waren ziedend dat niet-democratisch verkozen centrale bankiers de stem van volksvertegenwoordigers naast zich neerlegden. 

Vandaag verscheen Buch voor de economiecommissie van het Europees Parlement. Heel even dreigde daar een institutionele crisis, maar uiteindelijk sprak toch het merendeel van de Europarlementariërs zijn zegen uit over Buchs nominatie. 29 stemden voor, 23 stemden tegen. Wel moet het volledige Parlement ook nog het licht op groen zetten in de plenaire stemming.


17.05 uur: Wachtgeld Timmermans

Waarom voert PvdA/GroenLinks-lijsttrekker Frans Timmermans campagne met Europees wachtgeld? Volgens PVV-leider Geert Wilders is het onbegrijpelijk dat Timmermans het geld houdt. “Als een arbeider zelf ontslag neemt, krijgt hij helemaal niets”, aldus Wilders die Timmermans een nepsocialist noemde.
Jesse Klaver die namens de nieuwe combinatie het woord voerde, moest even zoeken naar een verklaring. “Wachtgeld is algemeen geaccepteerd in de politiek en die gaat straks ook voor een aantal PVV-leden gelden”, aldus Klaver. “Maar die voeren er geen campagne mee”, aldus Wilders.



15.55 uur: Europese kopgroep

Volt mengt zich in het debat en stelt voor om met een aantal landen die ook meer klimaatmaatregelen willen, een Europese kopgroep te vormen. De gelijkgestemde landen moeten een blok vormen tijdens de volgende klimaattop (de zogenoemde COP-bijeenkomst). Ook D66 wil dat er meer ambitie wordt getoond door de EU tijdens die top, maar wil eerst wachten wat de inzet van het demissionaire kabinet is. Voor Laurens Dassen van Volt is dat onvoldoende. Hij wil zo snel mogelijk een Europese spoedvergadering.


13.23 uur: Nog even geen Catalaans in Europees Parlement

EU-ministers nemen voorlopig nog geen beslissing over het voorstel om van Spanje om Catalaans, Baskisch en Galicisch officiële EU-talen te maken. Dinsdag spraken ministers over het voorstel.

De verwachting was al dat het plan op de lange baan geschoven zou worden. Lidstaten, waaronder Nederland, willen het voorstel in overweging nemen, maar willen eerst weten hoeveel het voorstel zou kosten.

Als de drie regionale talen uit Spanje echt officiële EU-talen worden, moeten er ook extra vertalers en tolken ingehuurd worden. Vooral voor regiotalen zijn die soms moeilijk te vinden.


12.54 uur: De buitengrenzen

Daar is Europa dan toch. VVD-fractievoorzitter Hermans vraagt om betere bewaking van de Europese buitengrenzen. Bovendien wil ze meer deals sluiten met landen waar migranten vertrekken, zoals recent met Tunesië is gebeurd. “Het zijn geen afspraken met landen die een-op-een aan onze waarden voldoen, maar we moeten ons blijven inzetten om goede afspraken te maken”, aldus Hermans.


12.17 uur: Weinig Europa bij Algemene Beschouwingen

Het debat in de Tweede Kamer over de begroting – De Algemene Politieke Beschouwingen – is nu een paar uur bezig, maar gaat vooral over binnenlandse politieke onderwerpen. Ondertussen lezen we in het advies dat de Raad van State heeft uitgebracht over de begroting, een waarschuwing aan de politiek.
De begrotingen voor zowel 2023 als 2024 voldoen namelijk niet volledig aan de Europese begrotingsregels.

Na 2024 verslechteren de overheidsfinanciën verder. De analyses voor de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op middellange en lange termijn laten dan ook een verslechtering zien. Ook kan de Raad van State niet vaststellen of er sprake was van een ordentelijk begrotingsproces. Het volgende kabinet moet wel de eigen overeengekomen begrotingsregels en Europese afspraken naleven, zo wordt gezegd.


10.30 uur: Schriftelijke vragen voor Hoekstra

Voor Wopke Hoekstra op 2 oktober voor het Europees Parlement verschijnt, moet hij wel nog een aantal schriftelijke vragen beantwoorden. Het is een kans voor Europarlementariërs om alvast na te gaan waar Hoekstra staat. De antwoorden geven Europarlementariërs ook weer genoeg munitie om tijdens het verhoor zelf met nog betere vragen te komen.

Vooralsnog zijn het er vijf. Allemaal gaan ze over klimaat. Zo willen Europarlementariërs van hem weten wat zijn prioriteiten zijn voor de VN-klimaattop (COP28), een grote klimaatbijeenkomst met wereldleiders. Ook moet Hoekstra duidelijk maken hoe hij ervoor gaat zorgen dat bestaande klimaatwetgeving correct ingevoerd wordt in EU-landen.

Dinsdag 19 september

17.30 uur: Hoekstra voorbij eerste drempel Europees Parlement

De juridische commissie van het Europees Parlement heeft vandaag achter gesloten deuren de financiële verklaringen van aspirant-Eurocommissaris Hoekstra gecontroleerd. Daarbij heeft de commissie geen belangenverstrengelingen gevonden. Hoekstra kan nu volledig focussen op de commissiestemming waar het echt om draait: die van 2 oktober in de milieucommissie. Of hij daar de benodigde tweederdemeerderheid kan halen, belooft zeer spannend te worden.


16.10 uur: Wat zegt de koning over Europa?

Hoe vaak had de koning het over Europa in zijn Troonrede. Niet ontzettend vaak is te concluderen. De woorden Europa, Europese Unie of EU werden, maar enkele keren genoemd en vooral in de context van de Russische invasie van Oekraïne.

Zo sprak de koning over eensgezindheid die de Europese Unie heeft laten zien in de steun aan het belegerde land. Oekraïne voert een strijd die ook de Nederlandse veiligheid en toekomst raakt. Hij ziet daarom het belang in het versterken van de internationale samenwerking, zowel binnen als buiten de EU.

Hij roept dan ook op tot het verminderen van de afhankelijkheid van landen als Rusland en China. Op het begin van de oorlog was Europa nog erg afhankelijk van Russisch gas. Nu is dat minder geworden, maar wordt de Europese afhankelijkheid van Chinese kritieke grondstoffen ook steeds duidelijker.


14.30 uur: Europees Parlement keurt ‘Airbnb-wet’ goed

Een meerderheid van de Europarlementariërs uit de commissie Interne Markt heeft ingestemd met strengere regels voor verhuurplatforms zoals Airbnb en Booking.com. “Steden kampen met een wildgroei aan illegale vakantieverhuur. Dit zet in heel Europa de leefbaarheid en betaalbaarheid van steden onder druk”, reageert GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak, ook hoofonderhandelaar voor de wet. “Hiermee worden platforms verplicht gegevens te delen met lokale overheden. Dit geeft hen de mogelijkheid regels voor vakantieverhuur daar beter te handhaven, zodat woningen voor bewoners beschikbaar blijven.’’

Omdat de verhuur via de platforms online gebeurt, is optreden tegen de overlast vaak in het duister tasten voor beleidsmakers. De Europese Commissie kwam daarom vorig jaar in november met een voorstel om verhuurders van online platforms te dwingen informatie met de nationale autoriteiten te delen. Platforms zelf zouden verantwoordelijk worden gesteld om onverwachte controles uit te voeren. Die controles moeten nagaan of de gedeelde informatie van de verhuurders ook klopt.


11.42 uur: Europees hoedje

De eerste Europese vlag is inmiddels al gespot op Prinsjesdag. Volt-Eerstekamerlid Gaby Perin-Gopie trekt in een blauwe jurk en een hoedje met Europese sterren naar de Koninklijke Schouwburg.

Het is traditie voor Nederlandse politici om in nette pakken en feestelijke hoedjes naar de Troonrede te luisteren.

De traditie begon met Erica Terpstra in 1977. Ze kwam aanzetten met een feestelijk hoedje. Ze was immers niets anders gewend. Het duurde niet lang voor andere politica’s volgden en er een traditie geboren werd. Inmiddels worden de hoedjes ook gebruikt om politieke statements te maken. Kijk naar Perin-Gopie.

Opletten wel, het is ongepast om een hoed te dragen die groter is dan de hoed van de koningin.


10.30 uur: Frans-Duits voorstel voor EU-uitbreiding

Goed nieuws voor Georgië, Moldavië en Oekraïne: EU-uitbreiding is in de mode. Vorige maand hintte Raadsvoorzitter Charles Michel er nog op dat de landen tegen 2030 zouden kunnen toetreden. Maar de netelige vraag daarbij is: hoe blijft de EU werkbaar met 30 landen als lid? Met de huidige 27 loopt beleid maken nu al niet bepaald van een leien dakje.

Frankrijk en Duitsland presenteren vandaag een voorstel voor de bijbehorende hervormingen. Daarin pleiten ze onder meer voor het afschaffen van vetorechten onder de lidstaten, het verhogen van de EU-begroting en het opleggen van strengere rechtsstaatvereisten om EU-subsidies als lidstaat te ontvangen. Verder onderschrijven de twee landen nu ook dat de Europese Commissie werk moet maken van de uitbreiding tegen 2030.


Maandag 18 september

14.00 uur: Oostenrijk vreest asielzoekers Lampedusa, bewaakt grens met Italië

Nadat er op het Italiaanse eiland Lampedusa duizenden asielzoekers zijn aangekomen, gaat Oostenrijk grenscontroles uitvoeren op de Italiaanse grens. Het land is bang dat vluchtelingen via Italië illegaal Oostenrijk binnenkomen. Het is de zoveelste manier waarop bondskanselier Karl Nehammer de EU tegen de schenen schopt.

Het wegvallen van de grenzen is een van meest gevierde prestaties van de EU. Oostenrijk trekt zich er echter niet altijd iets van aan. “Er zijn al voorbereidingen getroffen voor speciale controles op de Oostenrijkse en Italiaanse grens”, legt Nehammer uit aan de Duitse krant Krone-Zeitung.

Het is ook niet de eerste keer dat Oostenrijk zich niets aantrekt van het opengrenzenbeleid binnen de EU. Ook de grens met Slovenië wordt al langere tijd gecontroleerd.


9.45 uur: ‘EU-landen maken weinig vaart met bescherming journalisten’

EU-landen doen nog niet genoeg om journalisten te beschermen. Dat blijkt uit een rapport van Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG) in handen van Euractiv. Aanbevelingen van de Europese Commissie worden maar mondjesmaat opgevolgd en sommige landen komen met vage beloftes.

Het is niet overal in Europa even veilig voor journalisten. Ze krijgen soms te maken met bedreigingen of geweld. Ook in Nederland worden journalisten bedreigd en zelfs vermoord. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd door zijn hoofd geschoten op weg naar huis na een uitzending.

Er is dus weinig gedaan met de aanbevelingen die inmiddels al twee jaar oud zijn, zegt VZG. Vooral Malta en Polen blijven vaag. Zo belooft Malta wettelijke hervormingen, maar geeft het land niet aan wat die hervormingen precies inhouden. Polen daarentegen zegt al aan een aantal aanbevelingen te voldoen en daarnaast nog onderzoek te doen voor er nieuwe wetten komen.

VZG roept alle EU-lidstaten op om actie te ondernemen en vaart te maken met de bescherming van journalisten.