Kroegentocht door Europa: het glas is halfvol

3 min. leestijd

De veelvoud aan coronamaatregelen, uiteenlopende reisrestricties en lockdown – in verschillende gradaties – hebben voor veel verwarring gezorgd. Niet alleen in eigen land maar ook over de grens en in het bijzonder tussen de Europese lidstaten. Op de scheidslijn tussen ontspanning en corona-stress, balancerend tussen acceptatie en escapisme, brengt Brusselse Nieuwe de Europese drankkaart in beeld: Waar mag je nog een (non-alcoholisch) biertje bestellen en tot hoe laat?

Thuis voor middernacht

In eigen land mogen alle eet- en drinkgelegenheden sinds 26 januari openblijven tot 22 uur ’s avonds. Dat is dus inclusief de coffeeshops en sportkantines. Let wel: vanaf 13 jaar is een coronatoegangsbewijs verplicht en het dansen is gelimiteerd tot wat gewaggel op de stoel. 

Daarbij moet iedereen die van zijn plek opstaat een mondmasker dragen, dat geldt overigens ook voor het personeel. Verder moet de horeca in Nederland de gebruikelijke regels, waaronder de anderhalve-meter afstand, naleven. En voor hen die de koude kunnen trotseren, zijn ook de terrassen weer open – weliswaar gescheiden door kuchschermen zodra de anderhalve meter afstand niet gegarandeerd kan worden. 

Bourgondische zuiderburen

Hoewel in België momenteel code rood wordt gehanteerd, blijven de café’s langer open. Het sluitingsuur, dat gedurende enkele weken viel om 23 uur, is inmiddels met een uur verlaat. De tafel mag 6 koppen tellen maar ook hier mag er nog niet worden gedanst. Al kan de oplettende passant in Brussel merken dat hier en daar wel met stoelen wordt geschoven. 

Nog wat zuidelijker, in Frankrijk, mogen vanaf 16 februari de nachtclubs weer de deuren openen. Ook kunnen er weer concerten plaatsvinden en mogen de stoelen opgestapeld worden: het is voor cafégangers en concertbezoekers dan weer toegestaan om aan de bar te bestellen en drinken. Overigens zijn de horeca en après-ski gelegenheden in het land al vrij toegankelijk op vertoning van de QR-code. 

In Spanje gelden dan weer verschillende sluitingsuren naargelang de regio’s. Zo is er een avondklok in Catalonië van 1 tot 6 uur ’s nachts en kun je lege straten verwachten in Marbella en Montoro van 2 tot 7. Ver van het vasteland, op de Canarische Eilanden en Balearen zijn de regels met betrekking tot de avondklok echter geschrapt. In Italië is het dan weer tot 31 januari verboden om drank of voedsel te nuttigen in bioscopen, theaters, stadions of andere sportgelegenheden

Vrijhaven voor vertier

In Tsjechië kan de feestganger ook aardig zijn gang gaan. Bier bestellen kan daar tot diep in de nacht. De clubs in Praag staan vol met mensen die er al een paar op hebben en je kan dansen tot wanneer je wilt. Er is geen verplichte sluitingstijd meer. Wel een FFP2-masker op en een vaccinatiebewijs om de club binnen te komen, maar dan ben je klaar om een paar Tsjechisch biertjes te bestellen.

De echte feestganger zakt het beste af naar Denemarken, Engeland en Ierland waar alle regels over boord zijn gegooid: geen sluitingsuur, coronapas of verplicht telewerken. Hoewel premier Boris Johnson met ‘anything goes’ (alles gaat) het nachtleven de wind in de zeilen heeft gegeven, lijkt de opheffing van de maatregelen ook voor nieuwe spanningen te zorgen. Niet alleen in eigen land maar ook met Wales en Schotland, waar een meer progressief coronabeleid wordt gehanteerd. Het gevolg? Een stortvloed aan feestende jongeren die naar de Engelse steden trekken. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie