Koopmans boos op Europarlementariër Roos (JA21)

In een filmpje op sociale media uit Rob Roos felle kritiek op viroloog Marion Koopmans’ corona-advies. Koopmans voelt zich geviseerd en roept haar volgers op om klacht in te dienen bij Twitter.

2 min. leestijd

Tijdens de coronacrisis reeg viroloog Marion Koopmans de Nederlandse talkshows vlotjes aan elkaar. Sinds 28 februari weet nu ook de Brusselse bubbel wie zij is.

Koopmans reisde af naar het Parlement om daar met de Europarlementariërs in gesprek te gaan over het One Health-voorstel, dat focust op de link tussen de gezondheid van dieren en die van mensen.

Discriminatie

Europarlementariërs Rob Roos (JA21), die al eerder kritiek had op Koopmans’ corona-advies, greep de gelegenheid aan om haar ook hierover enkele vragen te stellen. Roos vertelde dat de topman van Pfizer toegaf dat het vaccin niet getest was op het voorkomen van het virus voordat het op de markt kwam.

Was het coronapaspoort met QR-code dan geen disproportionele maatregel, vroeg hij daarop aan Koopmans: “Het leidde immers tot institutionele discriminatie in de samenleving. Miljoenen Nederlanders verloren toegang tot restaurants en cafés of mochten niet meer sporten.”

Tijdens de hoorzitting zelf reageerde Koopmans koeltjes dat er nu eenmaal veel onzekerheden waren: “In een situatie waar je moet werken met onvolledige informatie, moet je nu eenmaal een risicoafweging maken. Op basis daarvan doe je een aanbeveling.”

“Bizar”

Drie dagen later gebruikt Roos haar reactie in een filmpje op sociale media. Waarop Koopmans misnoegd reageert: “Een Europarlementariër maakt misbruik van zijn positie om een campagnefilmpje te maken. Het fragment is gebaseerd op een hoorzitting waar hij mij ineens met bepaalde zaken confronteerde.” Volgens de viroloog is dit “een vorm van misbruik”. Ze roept haar volgers daarom op om klacht in te dienen bij Twitter. 

“Bizar”, reageert Roos op de aantijgingen van Koopmans. “Het is mijn rol als volksvertegenwoordiger om directe en indirecte verantwoordelijken voor het coronabeleid kritisch te bevragen. Zo kunnen we ervan leren”, aldus de JA21-er. Roos benadrukt daarnaast dat wie “een democratisch verkozen volksvertegenwoordiger de mond wil snoeren, niets begrepen heeft van democratie.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie