Klassieke verbrandingsmotor vanaf 2035 verboden

De auto met een ouderwetse verbrandingsmotor wordt vanaf 2035 niet meer geproduceerd. De motor stoot teveel CO2 uit en vanaf 2035 is dat verboden. Met een Nederlandse VVD-er en een PvdA-er in de hoofdrol.

2 min. leestijd
EP Plenary session – Voting session

Europarlementariër Jan Huitema (VVD)

Het Europees Parlement met als hoofdonderhandelaar Jan Huitema (VVD) heeft dat met de Europese Raad (de ministers van de 27 EU-landen) afgesproken. De afspraken gelden voor alle lidstaten en zijn bedoeld voor auto’s en bestelwagens. De plannen maken deel uit van het zogenoemde ’Fit-For-55’-pakket dat als doel heeft om 55 procent van de CO2-uitstoot te reduceren en klimaatverandering tegen te gaan.

Onderhandelaar Huitema is tevreden. ” Deze deal is goed nieuws voor de automobilist. Veel mensen willen wel schoner rijden, maar kunnen een elektrische auto niet betalen. Door deze afspraken worden emissieloze auto’s goedkoper en komt er sneller een tweedehandsmarkt, waardoor schoner rijden betaalbaar voor iedereen wordt.”

Nodig

Om de klimaatdoelen te halen, de reductie van onder meer CO2, is het nodig dat het wegtransport wat aan de uitstoot doet. De verwachting is dat nu er duidelijkheid is, de fabrikanten meer elektrische auto’s en auto’s op waterstof gaan produceren.

Ook Eurocommissaris Frans Timmermans vindt het een goede deal, die vlak voor de komende klimaatconferentie in Egypte tot stand is gekomen. ”Dit is een heel sterk signaal van Europa richting de fabrikanten en de consumenten. De fabrikanten zijn al bezig om de omslag te maken, maar dit gaat ze enorm helpen.” Of om met de woorden van Jan Huitema te spreken. ”Er was behoefte aan duidelijkheid en die is er nu.”


Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie