Kamer wil weten wat de EU nog meer kan doen voor Oekraïne

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Wat kunnen Nederland en de EU nog meer doen aan sancties tegen Rusland en aan hulp voor Oekraïne, vroegen Tweede Kamerleden in twee debatten met Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. In de ochtend werd de aankomende Europese top besproken, in de middag de Brexit. Uiteindelijk ging het vooral over de oorlog in Oekraïne.

Hoekstra tevreden over zwaluwstaarten

Historisch wilde hij het niet noemen – “historisch klinkt altijd zo historisch” – maar Hoekstra benadrukte in de Kamer wel hoe uitzonderlijk hij de huidige internationale samenwerking vindt. Het “zwaluwstaarten van de EU en de NAVO” is zonder precedent, markeerde de minister. 

Familieleden en schepen

Hoekstra is niet enthousiast over sancties voor familieleden van Russische oligarchen. “Wij zijn nou eenmaal een rechtsstaat” en voor familiebanden kun je geen straf opleggen, verklaarde hij. Het blokkeren van havens voor Russische schepen kan het best op Europees niveau worden geregeld, vindt hij. “Anders varen ze van Rotterdam gewoon door naar Antwerpen.”

Op vraag van Kati Piri (PvdA) verzekerde Hoekstra dat “met veel energie” wordt gewerkt aan snelle onafhankelijkheid van Russisch gas. Over sancties voor landen die handel drijven met Rusland, een idee van Ruben Brekelmans (VVD), was de minister terughoudender: “Stroop werkt beter dan azijn.”

Marieke Koekkoek (Volt) wilde weten of de EU iets zou kunnen doen tegen nepnieuws in Rusland. “We moeten realistisch zijn,” luidde het antwoord. De Russische staatstelevisie is je reinste desinformatie, maar een oplossing is niet zo eenvoudig.

Strategisch kompas

Volgende week bespreken de EU-lidstaten een Strategisch Kompas, een gezamenlijk plan voor defensie en veiligheid. Daarin worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de samenwerking tussen de EU en de NAVO, over defensie-investeringen en de inzet van technologie.

De Nederlandse regering is tevreden met het Kompasplan, liet het vandaag weten. Stevig protest tegen het Kompas was er in de Kamer vandaag niet.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie