Na een treinreis van zes uur naar Straatsburg kwamen de deelnemers van het EYE2021 eindelijk aan in het gebouw van het Europees Parlement. Daar wordt dit weekeinde het European Youth Event gehouden, een bijeenkomst om jongeren kennis te laten maken het Europees beleid. De hele dag proberen ze hun weg te vinden in de lange gangen van het grote gebouw met de vele zalen. Wat valt de jongeren op aan het Europees Parlement?
Roosmarijn van de Velde (26) uit Leiden
Zojuist afgestudeerd: International studies en public administration
Wat vind je van de EU? Ik ben natuurlijk voor Europese samenwerking, maar al die krachten die tegelijk spelen maken het besluitvormingsproces wel ingewikkeld. Ik heb er voor gestudeerd en nog snap ik er soms de ballen van. Kun je nagaan voor iemand die nooit met politiek bezig is.
Wat was het hoogtepunt hier? In de plenaire zaal waar alle jongeren zaten mocht ik een vraag stellen aan Guy Verhofstadt (Liberalen). Ik vroeg naar twee mooie initiatieven, het New European Bauhaus en the Year of the European Youth 2022 en hoe we dit weekend en erna konden meedoen. Maar ik kreeg niet echt antwoord op mijn vraag. Eigenlijk een echte EU-experience, ze konden nog niets concreets zeggen.
Advies voor politici: Luister eens naar de mensen. Sommige politici vinden dat het volk maar even naar hen moet komen, maar het volk is bezig met verandering en zij zijn niet aan het opletten. Iemand die echt iets wil veranderen, heeft geen tijd om naar de ideeënbus te gaan.
Belangrijkste Europese thema’s: Duurzaamheid, inclusiviteit en de wetenschap. Om die eerste twee te bereiken, heb je de wetenschap nodig. Je moet eerst onderzoeken wat volgens de wetenschap werkt voordat je principes gaat uitvoeren.
Pepijn Pi (21) uit Sittard-Geleen
Is in zijn gemeente lijsttrekker van D66, de jongste van Nederland
Wat vind je van de EU? Ik ben wel pro-Europees en zie ook het nut van regionale samenwerkingen over de grens. Mijn gemeente ligt vlakbij Duitsland en België. Ik vind het dus ook interessant om te kijken hoe ver over de grens we kunnen samenwerken op het gebied van onderwijs, mobiliteit en duurzaamheid.
Wat was het hoogtepunt? We mochten met Guy Verhofstadt en Samira Rafaela (D66) in gesprek. Dat was heel interessant. Ook de sessies over interne besluitvorming vond ik heel interessant. Ik wilde graag weten hoe dit allemaal verloopt, omdat het op thema’s als de coronasteunpakketen en migratie best lang duurt. Interessant om te horen hoe dat komt.
Advies voor politici? Schaf het veto-recht af. Als we op het gebied van buitenlands beleid consequent willen zijn en als EU naar buiten wil treden, dan moeten we keuzes kunnen maken. Dat gaat niet als één land de beslissingen die in het gezamenlijk belang zijn, kan tegenhouden.
Belangrijk Europese thema: Onderwijs moet beter op elkaar afgestemd worden. Met sommige diploma’s zou ik nu bijvoorbeeld niet gemakkelijk in Italië kunnen gaan werken of studeren. De regelingen in de landen sluiten niet aan.
Jasmyn Mazloum (23) uit Utrecht
Freelance marketeer met de focus op campagnes over duurzaamheid
Wat vind je van de EU? Ik ben geïnteresseerd in politiek. Bij een politieke partij ben ik niet aangesloten, maar ik interesseer me wel voor allerlei standpunten. Je kunt wel zeggen politiek is vaag en moeilijk, maar je kunt pas iets veranderen in de wereld, als je ook begrijpt hoe het werkt.
Wat was het hoogtepunt? De gezelligheid met de groep. Al tijdens de reis in de trein was het heel leuk om elkaar te leren kennen. Veel verschillende onderwerpen kwamen al aan bod tijdens onze gesprekken. Ik sprak vandaag ook met Nederlanders uit de overzeese gebieden. Hun leven ziet er heel anders uit dan dat van ons, dat was heel interessant en waardevol.
Advies voor politici? Stop met vingerwijzen. Luister naar elkaar. We ervaren veel uitdagingen in de wereld en om die aan te pakken zullen we begrip moeten hebben voor elkaars situatie. Ik denk dat het belangrijk is dat beleidsmakers die de regels bepalen voor een gebied of land, geen dingen opleggen zonder voorkennis van de situatie.
Belangrijk Europees thema: zeker duurzaamheid in alle vormen. We moeten iets doen, maar we moeten er ook rekening mee houden dat iedereen op zijn eigen manier iets kan bijdragen. Niet iedereen heeft genoeg tijd en geld of kennis om naar drie verschillende biowinkels te gaan. Daarom denk ik dat we eerst moeten werken aan gelijke kansen.
Wat is dat, het European Youth Event?
Gisteren en vandaag kwamen zo’n 3 tot 4000 jongeren uit allerlei Europese landen naar het parlement in Straatsburg. Uit Nederland en de landen en gebieden gebieden overzee waren er 30 jongeren. In het parlement ontmoeten ze elkaar en politici om ideeën uit te wisselen over de toekomst van Europa. Alles is op kosten van het parlement. Zij vergoeden voor de deelnemers de reis en het verblijf inclusief ontbijt en diner. Wel moeten jongeren die willen deelnemen kunnen aantonen dat ze affiniteit hebben met de Europese Unie. De Nederlanders werden ontvangen door Samira Rafaela (D66) van de Europese partij Renew Europe van Guy Verhofstadt.