Jetten wil gas geven met de Europese klimaatplannen

2 min. leestijd
(Bron foto: Consilium.eu)

Het vergroenen van de Europese Unie moet veel sneller dan nu de afspraak is. Klimaatminister Rob Jetten heeft zijn handtekening gezet onder een oproep van 11 EU-lidstaten aan de andere 16 om haast te maken met de besluitvorming over de zogenaamde Fit for 55 voorstellen, de klimaatplannen van Eurocommissaris Frans Timmermans.

“De onderhandelingen over het pakket moeten versneld worden en de ambities hoger”, staat in de tekst. De 11 ministers, waaronder naast Nederland ook Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Finland en Spanje, zeggen dat de oorlog in Oekraïne de noodzaak bewijst om de klimaattransitie snel uit te voeren.

“Volgens de Europese Commissie zullen de wetten van het Fit for 55-pakket het gasverbruik in de Europese Unie met 30% reduceren in het jaar 2030 en bijdragen om zo snel mogelijk volledig onafhankelijk te zijn van Russische fossiele brandstoffen”.

Een snelle overstap naar hernieuwbare energiebronnen zal volgens de ministers de burgers beschermen tegen de enorme prijsstijgingen die we nu zien voor gas en elektriciteit.

Jetten: Nederland haalt klimaatdoelen niet

Juist op de dag dat Jetten Europa vraagt te versnellen, meldt hij de Tweede Kamer dat het in Nederland zelf bar slecht gaat met de klimaattransitie. Ons land zal er niet in slagen om de CO2-doelen die volgen uit het Urgenda-vonnis te halen.

De Hoge Raad oordeelde een aantal jaren geleden dat Nederland in 2020 de CO2-uitstoot met 25% had moeten reduceren ten opzichte van 1990. Jetten erkent dat Nederland heeft gefaald en zegt zelf gefrustreerd te zijn.

De Telegraaf meldt dat de minister er ‘helemaal klaar mee is’ dat Nederland de doelen alleen haalt als er een pandemie of economische krimp is. Er is de afgelopen 10 jaar volgens hem te weinig gedaan en hij belooft een inhaalslag om de het doel van 65% reductie in 2030 wel te halen.

De Tweede Kamer heeft minister Jetten vanavond uitgenodigd om het te hebben over de betekenis van de klimaatplannen van Eurocommissaris Frans Timmermans voor Nederland. Wat gaat het kosten en wie wordt gecompenseerd? ‘Fit for 55’, zo heten de klimaatplannen, staat op de agenda van de commissievergadering die hier live te volgen is vanaf 17. 30 uur.

Het statement van minister Jetten en tien van zijn Europese collega-ministers voor Klimaat dat maant tot meer snelheid:

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie