Jeroen Lenaers (CDA): “Ongeziene politieke spelletjes van vicevoorzitter Europees Parlement”

Een onderzoekscommissie van het Europese Parlement plande een bezoek aan Griekenland in verband met het recente Pegasus-schandaal. De Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement, Dimitrios Papadimoulis, lekte alvast de planning van het werkbezoek. Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) is woedend.

3 min. leestijd

(Foto: Jeroen Lenaers, CDA)

Het lijkt wel alsof sommige lidstaten de laatste tijd iets te veel James Bond-films bekeken hebben. De afgelopen twee jaar raakte van het ene na het andere EU-land bekend dat regeringen met spionagesoftware telefoons van oppositieleden, rechters en journalisten hadden afgetapt. Dat ging van het volgen van locaties tot het meelezen van sms’jes. Griekenland, Hongarije, Polen en Spanje maakten zich hier al schuldig aan.

“Niet chic”

Hoog tijd om tot de bodem uit te zoeken wat hier gebeurd is, dacht het Europees Parlement en ze stelde een onderzoekscommissie aan. Na vorige maand tegen een weinig coöperatieve Poolse regering te zijn aangelopen, wil deze commissie in november haar geluk beproeven in Griekenland. Dat weten we omdat de Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement Papadimoulis zo vriendelijk was om de planning alvast te lekken.

Europarlementariër Jeroen Lenaers, de voorman van de onderzoekscommissie, is daar woedend over: “Het ging hier om een kladversie. Die dienen wij in om goedkeuring van het Europees Parlement te krijgen. Pas na die goedkeuring mogen we actie ondernemen. Niets uit deze voorlopig planning stond vast. Zo wist ook niemand van de Griekse regering dat we zouden komen.”

Papadimoulis’ partij zit in Griekenland in de oppositie. Het voordeel dat de vicevoorzitter uit het gelekte bericht haalt, is dan ook duidelijk volgens Lenaers: “Hiermee kan hij zich publiekelijk op de borst kloppen met wat het Europees Parlement in petto heeft voor zijn nationale tegenstanders. Dit soort ongeziene politieke spelletjes zijn echt niet chic.”

Rondje modder gooien

Op Twitter beet de Griek echter van zich af: “U zou zich moeten schamen, meneer Lenaers. Deze beschuldigingen zijn niets meer dan leugens!” Volgens Papadimoulis zou de onderzoekscommissie in het Europees Parlement de planning al officieel goedgekeurd hebben. Lenaers ontkende dit en merkte schamper op dat hij wacht op excuses.

Vooralsnog is het niet duidelijk hoe het Griekse onderzoek verder zal verlopen. “We moeten eerst binnen de onderzoekscommissie zelf bespreken of we vasthouden aan die voorlopige agenda”, vertelt Lenaers. “Wel kan ik al vertellen dat ik vandaag een officiële klacht indien tegen Papadimoulis.”

Dat het werkbezoek aan Athena er vroeg of laat komt, staat hoe dan ook vast. Eerder zei Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) nog het volgende over de Griekse kwestie: “Dit schandaal met de spionagesoftware is niet gewoon een nationaal probleem: het is een aanval op de Europese democratie. Dit is ons Watergate-moment.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie