JA21 wil concurreren met PVV via streng Europees migratieplan

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

JA21 komt net voor de verkiezingen nog snel met het JA21-‘Begrens Europa’-migratieplan. De partij wil de EU afsluiten met muren, hekken en een zeeblokkade. De plannen stonden al in het verkiezingsprogramma, maar zijn de afgelopen weken verder uitgewerkt. “De onhoudbare asielinstroom ontwricht onze samenleving op tal van terreinen. Onze cultuur, veiligheid en de sociale cohesie komen steeds verder onder druk te staan”, zegt lijsttrekker Michiel Hoogeveen. De plannen komen bovenop een eerder asielplan dat JA21 in 2022 indiende.

Heel heftig vindt JA21 de plannen om de EU hermetisch af te sluiten niet. Australië en Canada hanteren vergelijkbare strategieën, verduidelijkt de partij. “De muren van Orban hebben gezorgd voor minder migratie, niet de Turkijedeal van Rutte”, stelt een woordvoerder. De partij wil dat vluchtelingen op een legale manier Europa en Nederland binnenkomen, dat betekent aankloppen bij ambassades dus.

JA21 haalt volgens de peilingen nog geen zetels. Dat het plan een manier is om te concurreren met de PVV, dat, zonder campagne te voeren, op negen zetels peilt, ontkent de partij niet. “Het grote verschil tussen JA21 en de PVV is dat wij wel met plannen komen die uitvoerbaar zijn en zij niet”, zegt een woordvoerder. JA21 moet behoorlijk haar best doen om nog kans te maken op een zetel. Afhankelijk van de opkomst hebben ze twee keer zoveel stemmen nodig dan ze nu volgens de peilingen krijgen. Desalniettemin is de partij hoopvol. “We gaan ervan uit dat JA21-stemmers, meer gaan stemmen dan PVV-stemmers. We willen de verrassing van de verkiezingen worden.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie