Inflatie in de eurozone: prijzen in Nederland stijgen het snelst

Het inflatiespook zit de landen in de eurozone achterna en er wordt opnieuw een inflatierecord gebroken. In Nederland is het inflatietempo zelfs het hoogste van het hele eurogebied.

2 min. leestijd
banknote: 20 euro 50 euro 100 euro thrown on the ground

Het inflatiespook achtervolgt alle Europese lidstaten en houdt de gemoederen flink bezig. Het Europees statistiekbureau Eurostat vergeleek de verschillende inflatiecijfers van de landen in de eurozone, waaruit bleek dat in Nederland het inflatietempo het hoogste is.

De prijzen in de eurozone stegen gemiddeld met 8,9 procent vergeleken met vorig jaar juli: een nieuw inflatierecord. In Nederland lag dit percentage hoger, 11,6 procent, waarmee de prijzen in ons land het snelst stijgen in de eurozone.

Energieprijzen

De inflatie wordt aangejaagd door de toenemende energie- en voedselprijzen, zo waren de energieprijzen vorig jaar in juli 39 procent goedkoper. Landen die erg afhankelijk zijn van Russisch gas, zoals de Baltische staten, krijgen te maken met de hoogste inflatie binnen de eurozone. Estland voert de inflatie in de eurozone aan met 22,7 procent.

2 procent

De Europese Centrale Bank wil eigenlijk dat de inflatie in de eurozone niet hoger is dan 2 procent. Door de toenemende inflatie van de afgelopen maanden, zag de bank in Frankfurt daarom reden om in te grijpen en verhoogde de rente met 0.5 procent punt.  

Ondanks deze renteverhoging om de economie af te remmen, zullen de prijzen nog een tijdje hoog blijven, verwacht de Europese Centrale Bank. Volgens voorspellingen van de bank zal de inflatie in 2022 6,8% procent zijn. In 2023 hopen ze dat de inflatie daalt naar 3,5%.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie