Hotel Europa zorgt voor controverse

Hoe de verbouwing van een gebouw in Straatsburg naar een schimmige politieke intrige ruikt.

3 min. leestijd

(Bron foto: Instagram Socialists & Democrats)

De voorzitter van het Europees Parlement is bezig om van een kantoorgebouw in Straatsburg een heus hotel te maken. Er is volgens haar behoefte aan overnachtingsplekken in de week dat het Europees Parlement in de Franse stad vergadert. Politico schrijft dat Metsola bezig is met een deal om van het Salvador de Madariaga-gebouw, een Parlementsgebouw in Straatsburg, een heus hotel voor Europarlementariërs en andere gasten te maken. De Europese sociaaldemocraten zijn razend, omdat de deal volgens hen een puzzelstuk vormt in een intrige om de aankoop van een heel ander gebouw in Straatsburg er doorheen te duwen.

Creatief probleemoplossend denken

We beginnen bij het begin: er moest een nieuwe hoogste ambtenaar komen en de Italiaan Chiochetti was kandidaat voor de machtige functie van secretaris-generaal van het Europees Parlement. Dat is een topfunctie. Met 8.000 personeelsleden en een budget van 2 miljard euro achter zich werd Chiocchetti de hoofdambtenaar van het Europees Parlement, tot genoegen van voorzitter Metsola; het was haar favoriete kandidaat. Verschillende Europarlementariërs fluisteren nu dat Metsola heeft beloofd dat het Europees Parlement het Straatsburgse Osmosegebouw gaat kopen om de steun te krijgen van een Frans lid uit het Bureau (het dagelijks bestuur) dat over die benoeming ging.

Dat zijn de geruchten. Wat we zeker weten is dat Metsola om een of andere reden verbeten is om dat Osmosegebouw te kopen. “Om de Franse president Macron te behagen”, zeggen de Europese sociaaldemocraten. Er is echter één probleem: het Europees Parlement heeft helemaal geen behoefte aan een nieuw gebouw in Straatsburg. Volgens de sociaaldemocraten wil Metsola daarom van een ander gebouw, in het bezit van het Parlement, een hotel maken zodat de kantoren die daarin zitten, verdwijnen. En zie daar: opeens is er een reden om het eerdergenoemde Osmosegebouw te kopen omdat er een gebrek aan kantoorruimte is.

Metsola verdedigt haar hotel Europa echter door te zeggen dat dit het makkelijker zou maken om grote evenementen in het Parlement in te organiseren.  De huidige hotels in Straatsburg zouden daar niet genoeg capaciteit voor hebben.

Het verdict

Halverwege november komt het machtige administratieve bureau van het Parlement, dat onder leiding staat van Metsola, met een analyse die de aankoop van het Osmosegebouw moet verdedigen. De ontknoping van het politieke spel zal afhangen van wie daarna aan het langste eind trekt: het Bureau of de budgettaire commissie van Europarlementariërs, waar veel vraagtekens zijn.

In de tussentijd wrijft Frankrijk zich alvast in zijn handen. De aankoop van het Osmosegebouw verstevigt de status van Straatsburg als de hoofdstad van Europa. Want nog steeds worden er vraagtekens geplaatst bij de maandelijkse verhuizing tussen Brussel en Straatsburg.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie