Hoekstra: sancties raken ongetwijfeld Nederlandse economie

2 min. leestijd
Wopke Hoekstra praat in Brussel over de nieuwe corona reisregels

Minister Hoekstra is tevreden met de nieuwe sancties tegen Poetin. Maar, hij waarschuwt ook dat Rusland op zulke forse stappen gaat reageren, wat ongetwijfeld gevolgen zal hebben voor de Nederlandse economie. Dat vertelde Hoekstra vanavond na zijn digitale vergadering met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Josep Borrell, Buitenlandcoördinator van de Europese Unie.

Toch houdt dat Hoekstra niet tegen om volledig achter de sancties te staan. “Met grote eenheid en behoorlijke snelheid zijn we weer een hele grote stap vooruit”, zei Hoekstra na afloop van de vergadering waarin gepraat werd over SWIFT, sluiting van het luchtruim en sancties voor Wit-Rusland.

“Ik heb steeds gezegd dat ik het essentieel vind dat gegeven de schending van het internationaal recht en alle oorlogshandelingen die je ziet gebeuren op Oekraïens grondgebied, je daardoor niet de lat dan maar wat lager moet leggen.”

Solidariteit

Wat precies de economische gevolgen voor de lidstaten zullen zijn moet nog verder onderzocht worden. “Je weet nu nog niet hoe Rusland gaat reageren en wie dat gaat treffen, maar we moeten kijken hoe we samen die gevolgen kunnen dragen,” zei Hoekstra.

De minister benadrukte het belang van solidariteit onder de lidstaten om de economische gevolgen op te vangen. Maar ook, de energie afhankelijkheid van Rusland blijft ongemakkelijk in dit verhaal. Hoekstra zei opnieuw dat we er onverstandig aan hebben gedaan dat we niet tien jaar geleden in hebben gezet op energie-onafhankelijkheid.

“Dit blijft een zeer ongemakkelijke waarheid dat we deze afhankelijkheid hebben, solidariteit is een belangrijk deel van het antwoord en ook is het mogelijk nodig om naar energie van buiten Europa te kijken.”  

Nucleaire dreiging

Het ging in de vergadering eigenlijk alleen over het sanctiepakket, maar toch kwam de nucleaire dreiging van Poetin zijdelings ter sprake. Hoekstra noemt het volstrekt ongepast dat Rusland deze kaart speelt. “Het is opnieuw Rusland dat de weg van escalatie kiest. Ik roep echt op om daarmee te stoppen.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie