Hoe denken Nederlanders over de EU?

Zijn Nederlanders blij met de EU, is Europees lidmaatschap nuttig en gaan ze eigenlijk wel naar de stembus volgend jaar? Dat zocht de Eurobarometer uit. Conclusie: de EU doet het volgens Nederlanders goed, maar veel invloed denken zij in Brussel niet te hebben.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Zes maanden voor de Europese verkiezingen maakt het Europees Parlement de balans op. Wat vinden Europese burgers van de EU, waar maken ze zich druk om en gaan ze eigenlijk wel stemmen?

Nederlanders zijn vooral positief over de EU en zijn blij dat Nederland lid is. In de Eurobarometer van het Europees Parlement werd aan zo’n 26.000 Europeanen hun mening gevraagd, iets meer dan duizend daarvan waren Nederlands.

Beeld van de EU

Om te beginnen staat de Europese Unie er volgens de ondervraagden best goed voor. 52 procent van de Nederlanders heeft een positief beeld van de Europese Unie. Dat is hoger dan het Europees gemiddelde, daar zegt slechts 45 procent positief naar de EU te kijken. 17 procent van de Nederlanders heeft echter een negatief beeld van de EU en 31 procent is neutraal.

Op de vraag of Nederlanders EU-lidmaatschap nuttig vinden, scoort de EU beter. 77 procent van de Nederlanders denkt dat Nederland voordeel haalt uit Europees lidmaatschap. Maar 18 procent denkt er geen voordeel uit te halen. De bevraagden vinden vooral dat de EU samenwerking met andere landen bevordert, maar ook bijdraagt aan het versterken van de veiligheid. Wel is er een kanttekening. Maar 8 procent van de Nederlanders gelooft dat ze invloed hebben op de beslissingen die op Europees niveau genomen worden.

Parlement in beeld

De Eurobarometer neemt ook de pers onder loep. Nederlanders werd gevraagd of ze recentelijk iets lazen over het Europees Parlement in kranten, op het internet of op de radio. 82 procent van de bevraagden gaf een positief antwoord. Maar 18 procent zegt niks over het Europees Parlement gehoord te hebben. Nederland doet het een stuk beter dan het Europees gemiddelde. Daar zegt maar 64 procent het Europees Parlement in het nieuws gezien te hebben.

Ondanks de zichtbaarheid van het Parlement in Nederland heeft maar een klein deel van de Nederlanders een positief beeld van het Europees Parlement. 42 procent zegt positief naar het Parlement te kijken, 38 procent staat er neutraal tegenover en 20 procent is niet tevreden.

Europese verkiezingen

En er is nog werk aan de winkel voor de Nederlandse media. De Europese verkiezingen vinden plaats in juni 2024. Maar 19 procent van de Nederlanders is daarvan op de hoogte. 27 procent weet dat de verkiezingen volgend jaar plaatsvinden en 44 procent gaf een fout antwoord of wist niet wanneer de verkiezingen plaatsvinden.

Toch zegt een grote hoeveelheid Nederlanders te willen gaan stemmen. 82 procent zegt waarschijnlijk naar de stembus te gaan. 10 procent vindt het niet waarschijnlijk. Ook hier scoort Nederland hoger dan andere EU-lidstaten. Gemiddeld zegt 68 procent van de Europese burgers te willen stemmen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie