Het spel en de poppetjes: welke Nederlanders zijn verkozen in commissies Europees Parlement?

2 min. leestijd

De verkiezingen voor commissies in het Europees Parlement zijn bijna voorbij. Verschillende Nederlandse Europarlementariërs hebben een plek in een commissie, of het bestuur daarvan, bemachtigd. Brusselse Nieuwe geeft een overzicht van Nederlanders die verkozen zijn.

PvdA

Voor de PvdA is Lara Wolters verkozen tot vice-voorzitter in de Juridische Commissie, Paul Tang is herkozen als voorzitter van de Fiscale Commissie en Agnes Jongerius gaat herkozen worden als coördinator in de Commissie Sociale Zaken (EMPL). Dat laatste wordt pas officieel volgende week bekend, maar omdat er geen tegenkandidaten zijn, kan het al worden vastgesteld.

D66

D66-Europarlementariër Samira Rafaela is coördinator geworden voor haar Europese fractie in de Commissie Internationale Handel (INTA). Haar partijgenoot Sophie in ’t Veld, die gestopt is als voorzitter van de informele LGBT intergroep, is herkozen tot coördinator van haar Europese fractie in de Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken (LIBE). Jeroen Lenaers van het CDA is in dezelfde commissie herkozen tot coördinator voor de Europese christendemocraten. Ook Europarlementariër Marcel de Graaff, die vorige week van de PVV overstapte naar de FVD, is lid van de LIBE Commissie.

Vis wordt door drie man betaald

Met de benoeming van Europarlementariër Jan Huitema (VVD) als lid van de PECH-commissie gaat de VVD zich nu ook bemoeien met visserij, een belangrijk onderwerp voor Nederland in het Europees Parlement. Peter van Dalen van de ChristenUnie is herkozen als vice-voorzitter van de visserijcommissie. Bert-Jan Ruissen van de SGP blijft daar vice-coordinator. Ruissen is ook plaatsvervanger bij AFET, de Commissie Buitenlandse Zaken.

Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren is na een stemming met tegenkandidaten herkozen tot vice-voorzitter van de Commissie voor Milieu, Volksgezondheid & Voedselveiligheid (ENVI). GroenLinks Eurodelegatieleider Bas Eickhout is ook vice-voorzitter gebleven van ENVI.

VVD

Caroline Nagtegaal (VVD) is herkozen tot vice-coordinator van de Europese liberalen in de Commissie Vervoer en Toerisme (TRAN).

JA21

Michiel Hoogeveen van JA21 is verkozen tot vice-voorzitter van de Commissie voor Economische en Monetaire Zaken (ECON).

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie