De nieuwe Europarlementariër van de VVD Catharina Rinzema begint haar termijn in Brussel met een teleurstelling. Ze had graag de plek van haar voorganger Liesje Schreinemacher in het bestuur van de ‘intergroep’ voor LGBT-rechten overgenomen. Maar de post gaat naar de Franse liberaal Pierre Karleskind. Dat is de man achter de Europese resoluties tegen de zogenaamde homovrije-zones in Polen.
Een intergroep is een informeel samenwerkingsverband van parlementsleden van verschillende politieke kleur die zich gezamenlijk inzetten voor een specifiek doel. De intergroep LGBT is vergelijkbaar met wat in Nederland ‘het Roze Stembusakkoord’ heet.
Halverwege
Rinzema geeft haar fractiegenoot Sophie in ’t Veld (D66) er de schuld van dat ze Schreinemacher niet kan opvolgen in het bestuur van de intergroep. Die zou de zaak niet onderhands hebben willen regelen, maar de voorkeur hebben gegeven aan een verkiezing binnen de liberale fractie. Die werd unaniem gewonnen door de Fransman.
“Karleskind is een goede vertegenwoordiger voor de RENEW-fractie”, zegt een woordvoerder van D66. Hij is een man die zijn hele politieke leven al strijdt voor homorechten in Europa.
In de Nederlandse wandelgangen van het Parlement in Brussel wordt er verbaasd op gereageerd dat Rinzema uithaalt naar In ’t Veld. Enerzijds omdat het ‘slechts’ gaat over het bestuur van een informeel samenwerkingsverband. Anderzijds omdat het in het Europees Parlement normaal is dat posten halverwege een termijn wisselen.
Dat Rinzema’s komst naar Brussel samenvalt met de grote midterm reshuffle helpt haar niet bij het bemachtigen van een functie. Maar, zo valt te beluisteren, dat in een democratisch orgaan als het Europees Parlement herbenoemingen gaan via een open verkiezing, zou geen verbazing moeten wekken.