Het speelschema: Wie staat vandaag waar op het Europese veld voor Nederland?

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

De parlementaire controle begint vandaag in Nederland met een debat over Oekraïne. Het gaat over de sancties die door de Europese Unie zijn genomen, wapens die worden geleverd en vooral hoe nu verder. Gisteren debatteerde het Duitse parlement al (op zondag) en vandaag dus in Den Haag. Vanaf 11.00 hier te volgen.

Mais en tarwe

In Brussel bespreekt later op de middag de Landbouwcommissie in het Europees Parlement de gevolgen van de oorlog. Oekraïne -de graanschuur van Europa – zorgt voor onrust op de grondstoffenmarkt. Prijzen van mais en tarwe stijgen fors. Dat heeft gevolgen voor boeren in Europa. Maar ook veel Afrikaanse landen, die veel tarwe importeren, maken zich grote zorgen. Ook de Nederlandse Landbouwwoordvoerders zullen deelnemen aan het debat.

Elders in Brussel bezoekt minister Jetten een extra vergadering van de Energieministers. De agenda bevat maar één agendapunt: de actuele situatie op de energiemarkt en de toestand in Oekraïne.

Goedkeuring

De speciale begrotingscommissie van het Europees Parlement buigt zich vandaag over de vraag of de uitgaven van het parlement wel goed zijn gedaan. De kwijting geheten, of wel het verlenen van décharge na het vaststellen van de jaarrekening. In de commissie zit één Nederlands lid: Lara Wolters (PvdA), en kent drie Nederlandse plaatsvervangers (Sophie in’t Veld D66, Jeroen Lenaers CDA en Bas Eickhout Groen Links). Wolters maakt zich vooral druk over de pensioenregeling voor ex-politici die volgens haar onbetaalbaar is geworden. Verder wil ze dat geld wordt vrijgemaakt voor een verlofregeling en moeten de uitgaven veel inzichtelijker zijn. Uiteindelijk stemt het hele Europees Parlement, waarschijnlijk in april, over de kwijting.

Tegenbezoek

Vorige week waren de Amerikanen nog bij hem op bezoek, deze week gaat Mohammed Chahim (PvdA) als hoofdonderhandelaar van het Europees Parlement over de koolstofheffing, op bezoek in Washington. Hij spreekt met politici uit het Congres en de Senaat.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie