‘Gênant laat’ akkoord over vrijgeven patenten coronavaccins 

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Na achttien maanden hebben de Europese Unie, Verenigde Staten, India en Zuid-Afrika een akkoord bereikt over het vrijgeven van patenten op coronavaccins. “Er valt een last van mijn schouders,” zegt Europarlementariër Samira Rafaela (D66), die zich al lange tijd inzet om de patenten vrij te geven. Het akkoord moet nog goedgekeurd worden door de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Wat er precies in het akkoord staat is nog niet bekend gemaakt. Wel weet Rafaela al dat er een aantal beperkingen zijn. Desondanks noemt Rafaela het akkoord baanbrekend. Ze schreef in december nog een brief samen met Bas Eickout (GroenLinks) aan de Europese Commissie met de boodschap: vaccins doneren is liefdadigheid, toegang tot kennis geven is rechtvaardigheid. Nu eindelijk is de strijd om vaccins rechtvaardig volgens Rafaela.

Gênant laat

Even zag Rafaela het vrijgeven van de patenten somber in. “Op een gegeven moment dacht ik echt: de Europese Commissie gaat niet luisteren.” Maar toen ze het nieuws over het akkoord las, was ze overweldigd. “Echt een overwinning, maar wat mij betreft was dit in oktober 2020 al besloten.”

Mohammed Chahim (PvdA), die zich ook van meet af aan inzette voor het vrijgeven van het patent, noemt het een goed besluit, “maar tegelijkertijd gênant laat.”

Ook Kim van Sparrentak (GroenLinks) is verbaasd dat de Commissie er lang over deed om tot inzicht te komen. “Na lang aandringen komt dan toch het besef dat gezondheid en solidariteit boven winst van grote farmaceuten moet staan,” schrijft ze op Twitter.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie