Rafaela en Eickhout: Commissie moet patent coronavaccin opheffen

3 min. leestijd

Vaccins doneren is liefdadigheid, toegang tot kennis is rechtvaardigheid. Dat is de boodschap van de brief van Europarlementariërs Samira Rafaela (D66) en Bas Eickhout (GroenLinks) aan de Europese Commissie. Ze roepen de Commissie op om een het patent op het coronavaccin tijdelijk op te heffen, zodat landen toegang krijgen tot het vaccin.

Dit is niet de eerste oproep voor het opheffen van patenten op de vaccins. Eerder spraken Europarlementariërs zich hier al over uit. En een aantal maanden geleden stemde een meerderheid in het Europees Parlement voor het tijdelijk opheffen van de patenten op de vaccins. Met daarbij de mededeling: landen moeten niet alleen toegang hebben tot het recept van de vaccins, maar ook de kok moet mee. De kennis en expertise moeten overgedragen worden.

Deze oproep wordt niet alleen in het Europees Parlement gesteund zegt Rafaela. “Experts wereldwijd, grote ngo’s, maar ook regeringen van een aantal ontwikkelingslanden vragen hierom.”

Oplossing om de pandemie aan te pakken

Toch is de Europese Commissie nog niet in beweging gekomen, wat Rafaela niet begrijpt. Met de gezamenlijke brief met Eickhout proberen ze opnieuw aandacht hiervoor te krijgen bij de Commissie. Volgens hen is het opheffen van het patent een van de oplossingen om de pandemie aan te pakken.

“Kijk naar hoe we van de week weer zijn opgeschrokken door een nieuwe variant,” zegt Rafeala. “Dan kunnen we wel de vingers gaan wijzen in de wereld – wat dus nu gebeurt -, maar laten we massaal achter dit soort alternatieven en oplossingen gaan staan en kennis delen, zodat we zo snel mogelijk wereldwijd de vaccinatiegraad omhoog krijgen en uit de pandemie komen.”

Status-quo behouden

Rafeala is niet optimistisch over de Commissie met betrekking tot deze kwestie. Ze weet niet of de Commissie gaat bewegen en wanneer. Haar indruk is dat de Commissie de huidige status-quo wil behouden. De Commissie komt met bekende argumenten als innovatieprikkels en intellectueel eigendom beschermen. Een onverantwoordelijk verhaal, vindt Rafaela.

“Blijkbaar gelden de rechten van de farmaceutische industrie zwaarder. Dan denk ik bij mezelf, deze bedrijven hebben al miljarden verdiend. Ze moeten zich ook realiseren dat ze een maatschappelijke en sociale verantwoordelijkheid hebben in deze gezondheidscrisis.”

Ultieme kans

Het gaat ook over iets groters volgens Rafaela, namelijk solidariteit wereldwijd. “Wij hebben dat zogenaamd zo lief hier in Europa en willen het versterken. Nou, dan is deze gezondheidscrisis waar we al lange tijd in zitten de ultieme kans om dat te bewijzen. Deze crisis heeft een enorme sociale en economische impact op de wereld.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie