Gehaaide actie tegen handel in vinnen naar Brussel

Het burgerinitiatief ‘Stop Finning EU’ heeft zo veel handtekeningen verzameld dat de Europese Commissie ernaar gaat kijken. Is dit het einde van de handel in haaienvinnen?

2 min. leestijd
DOCUMENTARY-DIVER 27 november 2018
Dead sharks on a fish marke

(Bron foto: iStock)

De handel in haaienvinnen is nog altijd springlevend, ook binnen de Europese Unie. Het ontvinnen van haaien aan boord is verboden in Europese wateren. Vinnen moeten bij aankomst in de haven nog op ‘natuurlijke wijze’ vastzitten aan het dier. Maar, echt geïnspecteerd wordt er niet. Dit leidt ertoe dat veel haaien nog steeds op gruwelijke wijze ontdaan worden van hun vinnen, waarna de rest van het inmiddels levenloze dier wordt teruggegooid in zee. De vinnen worden vervolgens illegaal overgeladen en geëxporteerd naar veelal Aziatische landen, waar haaienvinnensoep nog altijd geldt als een kostbare lekkernij.

Dit moet stoppen, dachten ze bij Europese burgerinitiatief ‘Stop Finning EU’. In hun campagne vragen ze om meer Europese wetten om niet alleen de handel in vinnen, maar de algehele handel in haaien en roggen een halt toe te roepen. En met succes: al meer dan een miljoen Europeanen hebben hun handtekening onder het initiatief gezet. Ook in Nederland hebben al meer dan 22.000 mensen aangegeven haaien liever te zien zwemmen in de zee dan in de soep.

Haaien naar de Europese Commissie

De bal ligt nu bij de Europese Commissie, die voor 11 juli dit jaar met een antwoord moet komen. Stop Finning EU zal een uitnodiging ontvangen van de Commissie om in gesprek te gaan over hun voorstel. Ook mogen ze aanwezig zijn bij een toespraak in het Europees Parlement.

Dat de haaien naar de Commissie mogen is vrij uniek: sinds 2012 is Stop Finning EU slechts het achtste Europese burgerinitiatief dat erin slaagde meer dan een miljoen handtekeningen te verzamelen in minstens zeven verschillende lidstaten. Alleen dan is de Europese Commissie verplicht het initiatief onder de loep te nemen. Het burgerinitiatief werd ingevoerd om burgers meer te betrekken bij het opstellen van Europese wetgeving. Helaas voor de haaien is de Commissie overigens niet verplicht met nieuwe wetten te komen.