Geen Frans verbod op ‘flyshoot-vissen’ voor Nederlandse vissers

Een verbod op flyshoot-vissen voor Nederlandse en Belgische vissers in de Franse wateren komt er toch niet.

2 min. leestijd

Nederlandse vissers mogen toch gebruikmaken van de zogeheten ‘flyshoot-vistechniek’ in de Franse wateren. Dat is een duurzame techniek waarbij alleen grote vissen worden gevangen, waardoor de bijvangst wordt verminderd. De commissie Visserij in het Europees Parlement had eerder voor een verbod van de techniek voor Nederlandse en Belgische vissers in het Franse deel van de zee gestemd, terwijl de Fransen de techniek in hun eigen wateren nog wel zouden mogen gebruiken.

Maar dat is tijdens gesprekken tussen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten, de zogeheten visserijtriloog, van tafel geveegd. Tot opluchting van Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond: “Stel je voor dat Frankrijk zegt: ‘Als je als Nederlander in een Volkswagen rijdt, dan mag je niet door Frankrijk. Maar: de Fransen zélf mogen wel in een Volkswagen rijden.’ Ja, dat is net zo’n absurd voorstel als dit.”

Het verbod op de flyshoot-vistechniek was door Frankrijk verboden in haar eigen wateren. De commissie Visserij in het Europees Parlement ging daarna hiermee akkoord. Opvallend genoeg gold het verbod op de vistechniek in de Franse wateren dus niet voor de Franse vissers zelf, maar enkel voor Nederlandse en Belgische vissers. En daarin zag Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) de kans deze beslissing tijdens de visserijtriloog aan te vechten. “De Franse actie was onterecht en discriminerend”, vindt Ruissen. “Het was gericht tegen Nederlandse en Belgische vissers, met een duurzame techniek. Zo’n verbod zou de Europese samenwerking ondermijnen.”

Gelijke rechten in Europa

Europarlementariër Ruissen vocht het verbod aan met succes, de Franse regelgeving is nu van tafel. Hij benadrukt dat de vistechniek duurzaam is, net als de eerder verboden pulsvisserij. Die werd eveneens onder druk van Frankrijk illegaal verklaard. Ruissen: “Dit akkoord is een teken van gezond verstand en realisme.”

Nooitgedagt van de Vissersbond is blij met de inzet van de Nederlandse Europarlementariërs Ruissen en Peter van Dalen (ChristenUnie). Dat de voorgestelde Franse regelgeving om de flyshoot-vistechniek illegaal te verklaren voor Belgen en Nederlanders, er zou komen, had hij eigenlijk al niet verwacht, maar toch is het een opluchting dat het definitief niet doorgaat. “De Fransen wilden een stuk water voor zichzelf hebben”, vertelt hij. “Ze accepteerden de concurrentie van Nederlandse vissers niet. Dit is niet nieuw, dat dit soort dingen gebeuren. Maar regels die je stelt moet je voor iedereen laten gelden, voor binnenland én buitenland. Die rechten zijn in Europa gelijk.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie