Speelschema: Vis en energie

2 min. leestijd

De Nederlands-Europese dag van vandaag staat in het teken van de visserijtriloog en de voorbereiding op de vergadering van alle 27 EU-ministers van Financiën (Ecofin) volgende week. Verder krijgt de Tweede Kamer bezoek.

Vistechniek op de tocht

Vandaag staat de zogeheten ‘visserijtriloog’ op het programma: onderhandelingen tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement. Centraal staat – in ieder geval vanuit Nederlands perspectief – het verbod op de zogenaamde ‘flyshoot-vistechniek’ waar de commissie Visserij in het Europees Parlement voor stemde. Door dat verbod is het voor Nederlandse vissers niet meer mogelijk om deze techniek – waarbij alleen grote vissen worden gevangen en zo de bijvangst wordt verminderd – in de Franse wateren te gebruiken.

Vanzelfsprekend tot onvrede van de behartigers van de Nederlandse visserijsector in het Europees Parlement. Zij zien na het sneuvelen van de pulsvisserij, dat ook door de Fransen werd verboden, een volgende techniek geweerd worden. Extra opvallend aan het verbod op de flyshoot-techniek in de Franse wateren, is dat het alleen voor Nederlandse en Belgische vissers geldt.

Debat Ecofin Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staat een commissiedebat, voorafgaand aan de Eurogroep/Ecofinraad van 3 en 4 oktober, op de planning. Zowel minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) als staatssecretaris van Financiën Van Rij (CDA) zijn bij het commissiedebat aanwezig. Tijdens het debat op 3 en 4 oktober spreken de EU-ministers van Financiën over hoe om te gaan met de huidige macro-economische situatie van hoge inflatie en energieprijzen. Daarbij gaat het over inflatie, en de beleidsreactie op de hoge gas- en elektriciteitsrekening.

Bezoeken aan Tweede Kamer

Daarnaast kan de Tweede Kamer vandaag bezoek verwachten: van het The Hague Center for Strategic Studies (HCSS) komt een delegatie vertellen over de impact van de oorlog in Oekraïne op Nederland. Aanwezig namens HCSS zijn onder andere oud VVD-Kamerlid Han ten Broeke. De focus ligt vooral op directe gevaren voor Nederland.

De commissie Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer had voor vandaag een videogesprek met Eurocommissaris Kadri Simson (Energie) gepland om de externe energiestrategie van de EU te bespreken. Maar daar blijkt niet veel interesse voor te zijn: slechts 3 drie kamerleden hebben zich aangemeld. Omdat dat volgens de interne reglementen van de Kamer te weinig is, is het videogesprek geannuleerd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie