Frans Timmermans wil geen PvdA-leider worden

Frans Timmermans is ‘niet van plan’ PvdA-leider te worden. Wel wil hij de komende jaren de discussie stimuleren om te blijven samenwerken met GroenLinks: “Het is hoog tijd dat we vooruitgang boeken”.

2 min. leestijd

Frans Timmermans en Laurens Boven (Foto: Pascal Lugtmeijer)

Europees Commissaris en PvdA-prominent Frans Timmermans is niet van plan om de nieuwe leider van de PvdA te worden. Dat zegt hij na een bezoek aan premier Mark Rutte in Den Haag tegen Brusselse Nieuwe. De verkiezing vanochtend van Attje Kuiken tot de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer beoordeelt Timmermans als: “Mooi, dat is mooi”.

De schijnwerpers staan op Timmermans sinds hij vorige week samen met de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman in de Volkskrant een lans brak voor een verbinding van de PvdA met GroenLinks. Beide PvdA-politici worden genoemd als potentiële lijsttrekkers bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. 

Het opiniestuk verscheen een paar dagen na het vertrek van PvdA-leider Lilianne Ploumen. Door zich op dat moment uit te spreken voor de intensieve samenwerking met GroenLinks, wilden de twee sociaaldemocraten voorkomen dat de toenaderingspoging tussen rood en groen een stille dood zou sterven.

Maar dat de vicevoorzitter van de Europese Commissie zich mengt in partijpolitiek, betekent volgens Timmermans zelf niet dat hij een claim legt op het leiderschap van zijn partij. Wel wil hij de ‘discussie stimuleren’.

Bent u van plan om leider van de PvdA te worden?

“Nee, dat ben ik niet van plan”.

Want u heeft zich gemengd in de discussie. Was dat slechts nu zo of wil u zich er de komende jaren ook nog mee bezighouden?

“Ik hou me daar al sinds 2007 mee bezig. Toen schreef ik voor het eerst een opiniestuk over linkse samenwerking, in NRC geloof ik.”

Maar nu komt de hete fase.

“Ja, het is ook hoog tijd dat we daar vooruitgang in boeken”.

En u, samen met de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman, ziet wel een rol binnen de partijleiding om dat te gaan trekken?

“In ieder geval om de discussie hierover te stimuleren. Af en toe moet je je ideeën nog eens voor het voetlicht brengen als ze vergeten worden”.

Bent u blij met Attje Kuiken als de nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer?

“O, is er al een beslissing gevallen? Mooi, dat is mooi”.  

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie