Europa aan de lijn met Poetin: staak gevechten onmiddellijk

3 min. leestijd
close up soft focus on telephone devices at office desk for customer service support concept

Ook vandaag blijven de Europese leiders diplomatieke inspanningen verrichten om de oorlog in Oekraïne te stoppen. De Europese Raadsvoorzitter Charles Michel belde vandaag met Poetin. Mark Rutte sprak met Boris Johnson en Justin Trudeau. Buitenlandminister Wopke Hoekstra bezoekt Finland, Estland, Letland en Litouwen.

Charles Michel aan de lijn

Nadat afgelopen weekend de Franse president Macron Poetin één uur en 45 minuten aan de lijn had, belde vandaag voorzitter van de Europese Raad Charles Michel met de Russische president. Het was opnieuw een telefonische poging om de strijd in Oekraïne te laten stoppen.

Michel riep op om de gevechten onmiddellijk te staken en te zorgen voor een veilige doorgang voor humanitaire hulpverleners, zodat Oekraïense burgers hulp kunnen krijgen. Ook vroeg Michel aandacht voor de veiligheidssituatie rond de kerncentrales in Oekraïne.

Humanitair recht

Aan de andere kant van de lijn drong Poetin de Europese Unie aan om druk uit te oefenen op Kiev om het humanitair recht na te leven. Het Kremlin schreef in een verklaring over het gesprek dat de humanitaire aspecten van de situatie in Oekraïne waren besproken. Daarnaast schreef het Kremlin dat Poetin Michel had bijgepraat over de gesprekken van Rusland met Oekraïense vertegenwoordigers.

Boris, Justin en Mark

“De sancties tegen Rusland hebben nog niet het gewenste effect gehad”, concludeert minister-president Mark Rutte op een persconferentie bij Downing Street in Londen. Met ambtsgenoten Justin Trudeau (Canada) en Boris Johnson (Groot-Britannië) heeft hij de oorlog in Oekraïne besproken. De drie zijn eensgezind in hun veroordeling van de Russische invasie, hebben een goed overleg gehad en spreken elkaar consistent aan met voornaam. Tot een nieuw gezamenlijk actieplan of sanctiepakket zijn ze niet overgegaan.

De premiers zijn het er ook over eens dat de afhankelijkheid van Russische energie drastisch moet worden afgebouwd. Maar, zegt Rutte: “de pijnlijke waarheid is dat wij nu nog afhankelijk zijn van het gas”. Nu compleet stoppen met de import van Russisch gas en olie zou Europa enorm in de problemen brengen, zegt hij. De komende tijd zal Europa in een overgangsperiode verkeren en op zoek moeten naar nieuwe energiebronnen, zegt Johnson.

Trudeau laat weten dat Canada een humanitair steunpakket voor Oekraïne heeft opgetuigd van een miljard dollar, Johnson heeft nu in totaal 400 miljoen pond aan financiële steun toegezegd.

Hoekstra steunt Finland

Wopke Hoekstra staat achter een eventueel lidmaatschap van Finland bij de NAVO, zei hij bij een persconferentie in Finland. De minister van Buitenlandse Zaken is vandaag en morgen in Finland, Estland, Letland en Litouwen om de veiligheidssituatie in Europa te bespreken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie