De Europese Commissie ‘onderdrukt eigen wetenschap’ wanneer gas wordt bestempeld als een duurzame bron van energie. Dat blijkt uit een onderzoek van haar eigen expertgroep. Het idee om gas te classificeren als groen ondermijnt volgens de experts de klimaatdoelstellingen. Experts die door de Europese Commissie zijn ingehuurd, constateerden deze tegenstrijdigheid.
In het kader van de klimaatplannen van Eurocommissaris Timmermans stelde de Europese Commissie eind vorig jaar een indeling voor – ook wel taxonomie geheten – waarin het wil gas bestempelen als een duurzame investering. Dit is in tegenspraak met de wetenschappelijke aanbevelingen die de Europese Commissie in 2020 zelf deed.
Luca Bonaccorsi, directeur van duurzame financiering bij Transport & Milieu en lid van de expertgroep van de Europese Commissie, zei: “De deskundigengroep heeft simpelweg enkele voor de hand liggende feiten herhaald: gas is niet ecologisch duurzaam.”
Grillen lidstaten
Bonaccorsi concludeerde: “Deze indeling is niet gebaseerd op wetenschap en moet worden geschrapt. De Europese Commissie moet luisteren naar haar eigen experts, niet naar de politieke grillen van de lidstaten. We roepen voorzitter Von der Leyen en Eurocommissaris McGuiness op om dit voorstel opnieuw te schrijven.”
Pro gas
Duitsland zal niet blij zijn met dit rapport. Het land sprak zich onlangs positief uit over gas in de taxonomie. In een brief die Duitsland afgelopen vrijdag naar Brussel stuurde, spraken ze zich positief uit over gas. Daarnaast herhaalden ze hun verzet tegen kernenergie. In tegenstelling tot het Franse standpunt. Zij zouden graag meer investeren in kernenergie.
Frans Timmermans: “Gas is een brug”
Vorige week donderdag zei Frans Timmermans nog dat de Europese Unie beschouwt gas “een brug naar klimaatneutraliteit tijdens een webinar. “Maar alleen als het zinvol is”, benadrukte hij. “Wanneer is dat het geval? Als er geen andere optie is, als het steenkool vervangt, en als de gedane investeringen klaar zijn voor waterstof – want schone gassen zijn het echte antwoord op onze toekomstige energiebehoeften.” Deze taxonomie is belangrijk voor het aantrekken van geld voor de Europese Green Deal van Frans Timmermans.
Nederland
Ook in Nederland woedt er een discussie over wat groene energie genoemd mag worden. In antwoord op vragen uit de Tweede Kamer antwoordde minister Jetten van Klimaat dat het kabinet zeer kritisch is op gas als groene bron. De Tweede Kamer stuurde Jetten Europa in om kernenergie wel als groen te laten bestempelen.
Gas mag ook groen genoemd worden, maar wel onder strenge voorwaarden, stelt de Nederlandse Europarlementariër Tom Berendsen (CDA).
Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) daarentegen, wil dat zowel gas als kernenergie niet als groen worden bestempeld.