Onvrede bij kabinet over het groene EU-label voor aardgas

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Bij zijn eerste optreden als minister voor Klimaat en Energie maakte Rob Jetten duidelijk dat het kabinet niet blij is met het besluit van de Europese Commissie om aardgas als groene investering aan te merken. Hij zal de Commissie melden dat Nederland wil dat de fossiele brandstof geschrapt wordt uit de zogeheten taxonomie.

“Wij hebben ons ertegen uitgesproken,” verklaarde Jetten in de Tweede Kamer. “Dat zal ik de Commissie zeggen”. Morgen en zaterdag heeft hij zijn eerste ontmoeting met zijn Europese collega’s bij een informele vergadering in het Franse Amiens.

Een voorstel van een aantal fracties in de Tweede Kamer dat Nederland zich moet aansluiten bij de landen die de Commissie voor de rechter willen dagen vanwege het gasbesluit, wijst Jetten af: “We zitten in de fase dat de lidstaten met elkaar in onderhandeling zijn. We moeten alles inzetten om in die onderhandelingen er alles uit halen. Nu inzetten op juridische middelen bemoeilijkt die gesprekken.”

Eind december besloot de Europese Commissie om naast aardgas ook kernenergie een plek te geven op de lijst met officieel erkende duurzame investeringen. Maar in veel lidstaten is er verzet tegen die beslissing. Een aantal landen hekelt dat het fossiele aardgas er als ‘overgangstechnologie’ op staat. Een aantal andere landen is juist woest over de groene status voor kernenergie.

Kamer stemt voor Kernenergie

Jetten benadrukte dat aardgas alleen als ‘groen’ geldt onder de voorwaarde dat een nieuwe gascentrale een oude kolencentrale vervangt. Toch trof hij de linkse oppositie van PvdA, GroenLinks en SP tegenover zich. De drie partijen willen dat de taxonomie zoals die nu is opgesteld in de prullenbak verdwijnt. Zowel gas als kernenergie zou niets te zoeken hebben op de Europese lijst die private investeringen in de goedgekeurde technologieën aantrekkelijker moet maken.

Renske Leijten van de SP sprak over ‘koppelverkoop’. Volgens haar is er sprake van een politieke deal waarmee zowel de voorstanders van kernenergie als die van gas hun zin krijgen. Maar hoewel de Kamer de onvrede over de opname van gas op de lijst deelde, kreeg een voorstel van de oppositie om de hele taxonomie te verwerpen geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Daarentegen haalde een motie van de VVD om in Europa te pleiten voor een snelle acceptatie van kernenergie wel een meerderheid. De partij van premier Rutte wil haast maken met de eigen ambitie om in Nederland kerncentrales te bouwen. De Kamer stuurt Jetten nu op pad om samenwerking te zoeken met landen in de Europese Unie die vergelijkbare plannen hebben.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie