Europees Parlement: ‘Zet Revolutionaire Garde Iran op terroristenlijst’

Als het aan het Europese Parlement ligt, mag de Revolutionaire Garde in Iran toegevoegd worden aan de lijst van terroristische organisaties.

2 min. leestijd
Ayatollah Ali Khamenei at a parade with Army officers in Tehran – Iran.

(Bron foto: iStock)

De Revolutionaire Garde in Iran mag van een groot deel van het Europees Parlement tot terroristische organisatie bestempeld worden. Meerdere initiatieven roepen de Europese Commissie en de lidstaten op om het militaire elitekorps van het land aan de Europese lijst van terroristische organisaties toe te voegen.

Malik Azmani

Zo ondertekenden inmiddels 120 Europarlementariërs een brief van Europarlementariër Malik Azmani (VVD) waarin EU-buitenlandchef Josep Borrell opgeroepen wordt stappen te ondernemen. Alle Nederlandse Europarlementariërs zetten hun handtekening onder de brief die spreekt van een regime dat ongenadig optreedt tegen de demonstranten. Niet alleen vinden ze dat de Revolutionaire Garde, die betrokken is bij het neerslaan van de protesten, als terroristische organisatie moet worden bestempeld. Ook vinden ze dat het sanctiepakket tegen het land moet worden uitgebreid. 

“Het Iraanse regime is teruggevallen op de meest barbaarse maatregelen, waaronder executies van burgers. Een sterke Europese reactie is nodig”, aldus Azmani. 

Thijs Reuten

Ook PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten, die in december al opriep om de Iraanse ambassadeur op het matje te roepen, zet stappen. Via een amendement roept hij de Europese lidstaten op de Revolutionaire Garde en verwante militaire organisaties op de lijst van terroristische organisaties zetten.

“De Revolutionaire Garde zaait al jaren dood en verderf in de regio. Nu vermoorden zij hun eigen burgers en helpen ze Rusland, die het Europees Parlement heeft aangemerkt als staatssponsor van terrorisme, de Oekraïense bevolking te terroriseren. We moeten het beestje bij de naam noemen: de Revolutionaire Garde is een terroristische organisatie en moet als zodanig worden behandeld.”

Als het amendement door het Europees Parlement heen komt, spreken de lidstaten er eind januari nog over. 

Verenigde Staten

De VS verklaarde de Revolutionaire Garde in 2019 al tot terroristische organisatie. Iran noemde het besluit toen illegaal. Geen land zou volgens Iran de bevoegdheid hebben een organisatie uit een ander land als terroristisch te bestempelen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie