Europarlementariër Reuten (PvdA): ‘EU moet harder optreden tegen Iran’

De EU heeft de Iraanse ambassadeur op het matje geroepen nadat afgelopen weekend twee demonstranten geëxecuteerd zijn. Voor Europarlementariër Thijs Reuten is dit een stap in de goede richting.

2 min. leestijd
Muslim woman in scarf with Iranian flag at sunset.Concept

(Bron foto: iStock)

De Iraanse ambassadeur Hossein Dehghani is dinsdag door de EU op het matje geroepen. Dat had veel eerder gemogen volgens PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten. Hij wil een hardere aanpak voor Iran.

De Europese Unie is niet te spreken over de executies van twee Iraanse demonstranten afgelopen zaterdag. Secretaris- generaal van de Europese Dienst voor extern optreden (EEAS) Stefano Sannino wil dat de Iraanse overheid onmiddellijk stopt met het uitvoeren van doodstraffen op demonstranten. 

Niet de eerste executies

“Ik ben blij dat het gebeurd is”, zegt Reuten. “Maar van mij had het eerder gemogen.” Hij riep samen met andere Europarlementariërs eind december al op tot het ontbieden van de Iraanse ambassadeur. Eerder die maand werden er ook al twee demonstranten geëxecuteerd. Hij en zijn collega’s maken zich zorgen over het lot van de demonstranten in het land. “Duizenden demonstranten die democratie eisen, worden arbitrair vastgehouden. Puur omdat ze vrij willen zijn”, is te lezen in hun brief. 

Hij is ervan overtuigd dat er klare taal gesproken is tijdens het gesprek tussen de EU en de Iraanse ambassadeur. Toch vindt Reuten dat er nu meer moet gebeuren. Zo wil hij het sanctieregime tegen Iran uitbreiden. Denk daarbij aan de leiders zelf zoals Raisi en Khamenei, rechters, leden van de Revolutionaire garde en hun familieleden. “Terwijl mensen in Iran worden vermoord, reizen aanhangers van het regime door Europa.” Ook wil hij dat de Iraanse Revolutionaire Garde toegevoegd wordt aan de lijst van terroristische organisaties. 

‘Vijandschap tegen God’

Na de dood van een 22-jarige vrouw die opgepakt was door de zedenpolitie, wordt in Iran sinds september veel geprotesteerd. De regering reageert vaak met geweld en heeft inmiddels socialemediakanalen als Instagram en WhatsApp geblokkeerd. De Iraanse regering kondigde eerder al aan de doodstraf in te zetten tegen demonstranten. Ze worden dan veroordeeld voor ‘vijandschap tegen God’ en ‘corruptie op aarde’.

Hoekstra

Eerder riep minister Hoekstra ook de Iraanse ambassadeur op het matje. Hij gaf aan geschokt te zijn door de executies in Iran en riep op tot een sterke reactie vanuit Europa.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie