Europees Parlement wil consumenten beschermen tegen instabiele energiemarkt

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Europarlementariërs willen consumenten beter beschermen tegen prijswisselingen op de energiemarkt. Een meerderheid van Europarlementariërs die zich bezighouden met industrie en energie stemden in met een voorstel daartoe en zijn klaar om te onderhandelen met EU-lidstaten.

Energieprijzen

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn energieprijzen ontzettend hard gestegen. En hoewel de prijzen ook weer gedaald zijn, zijn ook in Nederland de gevolgen te voelen. Energieleveranciers verhoogden de prijzen van contracten en vaste energiecontracten zijn steeds minder af te sluiten.

Daar moet een einde aan komen, vinden de Europarlementariërs. Volgens het voorstel mogen energieleveranciers niet meer eenzijdig het contract aanpassen. Ook moet het voor consumenten mogelijk blijven om zowel flexibele als vaste contracten af te sluiten en moeten ze goed genoeg geïnformeerd worden door energieleveranciers over de opties binnen die contracten.

Doel

Het doel is vooral om kwetsbare consumenten en kleine bedrijven te beschermen tegen de constant veranderende energiemarkt. Prijzen moeten stabiel blijven en grote schokken in de markt moeten door de nieuwe regels opgevangen worden.

Voor het voorstel daadwerkelijk een wet wordt, moet eerst het gehele Europees Parlement er nog over stemmen. Daarna vinden onderhandelingen plaats met EU-lidstaten. Als die onderhandelingen afgerond zijn, treedt het voorstel pas in werking.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie