Europees Parlement sleept de Commissie voor de rechter

1 min. leestijd

Het Europees Parlement spant een rechtszaak aan tegen de Europese Commissie vanwege nalatigheid om het rechtsstaatmechanisme in te zetten. Met dit mechanisme kunnen Europese fondsen van lidstaten die ervan verdacht worden EU-wetgeving te schenden gekort worden.

De rechtszaak werd vrijdag door de juridische dienst van het Parlement ingediend bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Al wekenlang dreigen Europarlementariërs met de rechtszaak in een poging om druk uit te oefenen. Ze willen dat het rechtsstaatmechanisme ingezet wordt bij landen die niet voldoen aan bepaalde rechtsstatelijke voorwaarden, zoals Hongarije en Polen, maar de Commissie zette nog geen officiële stap gezet, om het mechanisme in de praktijk te brengen.

Geen woorden, maar daden

“Wij verwachten van de Europese Commissie dat zij consequent optreedt,” zei de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, in een verklaring. “Woorden moeten worden omgezet in daden.”

Dat de geldkraan voor landen als Hongarije en Polen dicht gedraaid moet worden is belangrijk voor de Europarlementariërs. Ze zijn bang voor verdere afbraak van de rechtsstaat en het risico op misbruik van EU-gelden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie