Europees Parlement keurt nieuwe begrotingsregels definitief goed

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Op de valreep van hun mandaat keurt de huidige ploeg Europarlementariërs de nieuwe Europese begrotingsregels (SGP) goed in Straatsburg.

Het idee is dat de nieuwe regels een balans bieden tussen meer bewegingsruimte, maar tegelijkertijd wel afdwingbaar zijn. De klassieke limieten blijven daarom overeind: de staatsschuld mag maximum 60 procent van het bbp bedragen en het begrotingstekort 3 procent.

Wanneer een land de staatsschuld overschrijdt, moet het een traject voor schuldenafbouw met de Europese Commissie afspreken. De staatsschuld moet gemiddeld 0,5 tot 1 procent per jaar dalen, naargelang de precariteit van de overheidsfinanciën.

Abonneer je nu op De week van de euro

Dat traject duurt in principe 4 jaar, maar kan verlengd worden tot 7 jaar als het land investeringen doet die de economie ten goede komen. Het kan gaan van investeringen in de groene en digitale transitie, tot investeringen in defensie en energievoorzieningen. Let op: op het einde van de periode is het niet de bedoeling dat de staatsschuld terug onder de 60 procent zit. Wel moet het dan op een geloofwaardig pad zitten richting dat getal.

Nu het voltallige Europees Parlement heeft ingestemd, moeten enkel de lidstaten het licht nog officieel op groen zetten. Maar dat is slechts een formaliteit. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie