Europees Parlement beklinkt omstreden gebouwendeal

Een meerderheid van de bevoegde Europarlementariërs heeft ingestemd met het huren van het Straatsburgse Osmosegebouw. Voor de Fransen, die hun greep op het Europees Parlement willen verstevigen, is het een belangrijke overwinning.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Europarlementariërs, assistenten, stagiaires en journalisten: vorige week reisden ze allemaal weer naar Straatsburg. Voor vier dagen per maand verhuist het Europees Parlement naar de Franse grensstad voor de maandelijkse plenaire bijeenkomst.

De laatste jaren kwam het hele verhuiscircus fel onder vuur te liggen. Het 705-koppige Europees Parlement en het personeel elke maand heen en weer laten reizen, is slecht voor het milieu en kost de belastingbetaler onnodig veel geld. Het grootste deel van de tijd brengen Europarlementariërs in Brussel door.

Twee miljoen euro per jaar

Frankrijk voelt de bui al hangen. Al jaren probeert de Franse regering het Europees Parlement te overtuigen in Straatsburg uit te breiden om zo de Franse greep op de Europese Unie te versterken. Het Osmosegebouw, een immens kantoorpand van 15.000 m² pal tegenover het Parlementsgebouw, speelt daarin een belangrijke rol.  

Een eerdere poging om het Parlement over te halen het Osmosegebouw te kopen, mislukte. Maar de Fransen deden een nieuwe verleidingspoging: zelf het gebouw kopen en vervolgens voor een spotprijs verhuren aan het Europees Parlement. 

En met succes, zo blijkt: een meerderheid van de bevoegde Europarlementariërs uit de begrotingscommissie heeft ingestemd. Het prijskaartje inclusief alle extra kosten zoals verwarming en beveiliging: nog geen 2 miljoen euro huur per jaar. Een koopje voor een gebouw met kantoorruimte voor zevenhonderd mensen.  

Het leasecontract zou 99 jaar duren. Het bevat gunstige voorwaarden voor de aankoop, waarvan de Franse regering hoopt dat het Europees Parlement vroeg of laat gebruik zal maken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie