Europarlementariër Dorien Rookmaker (MDD): ‘Op deze lijst heeft iedereen eigen standpunt’

Europarlementariër Dorien Rookmaker wil met een eigen lijst meedoen aan de Europese verkiezingen van volgend jaar. Een ‘unieke’ lijst, want iedereen mag eigen standpunten hebben. Doel van de partij: meer directe democratie in het Europees Parlement.

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

In mei bestond er nog twijfel of het allemaal wel ging lukken. Europarlementariër Dorien Rookmaker kondigde aan mee te willen doen aan de Europese verkiezingen met haar eigen partij Meer Directe Democratie (MDD). Inmiddels is ze in gesprek met mogelijke kandidaten. “Er is voldoende steun”, zegt ze.

Al bekend

Rookmaker wil het anders doen deze keer. Geen partij met een vast partijprogramma en partijdiscipline. Maar een lijst met invloedrijke, creatieve en kritische mensen die hun eigen politieke ideeën hebben en vooral de democratie een stap vooruit willen brengen.

Met wie ze in gesprek is, wil ze nog niet zeggen. Wel zijn het mensen die al redelijk bekend zijn, niet per se van de politiek, maar wel kandidaten met heel wat ervaring, met een ‘trackrecord’, zegt Rookmaker. Het zorgt ervoor dat een deel van de campagne al gevoerd is, zodra de lijst in januari bekend wordt gemaakt. De kandidaten zijn bekend op sociale media en zouden al bekend moeten zijn bij de kiezers.

Vrij van partijdiscipline

“Het is natuurlijk zeer de vraag of we genoeg stemmen krijgen”, zegt Rookmaker. “Dat geldt ook voor mij”. Maar een verkiezingsnederlaag is geen ramp. Ze hoopt dat de lijst die ze zal presenteren en de waarden die zij zullen uitdragen een discussie in het politiek landschap oplevert.

Rookmaker is ontevreden over hoe de huidige politiek werkt. Het is een gegeven dat er rond verkiezingstijd allerlei beloftes gemaakt worden. Zodra de verkiezingen geweest zijn, is daar soms weinig van terug te zien. En dan is er ook nog de partijdiscipline. Verkozen politici moeten zich houden aan de partijlijn en kunnen zo hun politieke meningen niet vrij uitdragen.

Dat moet anders, vindt Rookmaker. En haar partij, waar dus iedereen zelf kan kiezen waar ze campagne voor voeren, moet op zijn minst die discussie aanzwengelen.

Kleine partij

In januari wil ze dus de lijst gaan presenteren. Die wordt gekozen door de leden van MDD. Dat zijn er nog niet veel, geeft Rookmaker toe. “Maar misschien is dat ook maar goed”, zegt ze. Ze doet het liever rustig aan en bouwt de partij gestaag op. “Laten we beginnen met een goede lijst”, aldus Rookmaker. De rest komt later.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie