Europa weert Russische avant-garde

2 min. leestijd
Hermitage Amsterdam, Russische avant-garde | Revolutie in de kunst. Foto: Evert Elzinga.

Met medewerking van Puck Wagemaker

Russische kunst is deze week van het Europese podium verbannen. Door heel Europa zeggen culturele instellingen hun samenwerkingen met Rusland op. Opvallend: de Hermitage in Amsterdam, dat eigenlijk een Russische samenwerking ís en een door Poetin gefinancierde tentoonstelling over Europa en democratie.

Nederland-Rusland

“Oorlog maakt alles kapot. Zo ook 30 jaar samenwerking”, schrijft de Hermitage deze week. Het museum is gelieerd aan de Hermitage in Sint Petersburg en stelt werken uit die Russische collectie tentoon. In 2014 had het museum nog een centrale rol in het groots opgezette Nederland-Ruslandjaar, met een tentoonstelling van Russische kunstenaars die in Nederland werken. Deze week besloot het museum grotendeels te sluiten. De tentoonstelling Russische avant-garde: Revolutie in de kunst was net geopend.

Europa, diversiteit en Poetin

In Parijs is bedankt voor een Europa-tentoonstelling die deels door Poetin is gefinancierd. De expositie Diversity United bevat werk van meer dan 90 kunstenaars uit 34 landen en is een viering van Europese diversiteit en eenheid. Een boodschap die Poetin, samen met onder andere presidenten Emmanuel Macron (Frankrijk) en Walter Steinmeier (Duitsland), blijkbaar graag met geld ondersteunt. Diversity United was afgelopen jaar in Berlijn te zien en staat tot halverwege maart in Moskou. Daarna zou de tentoonstelling naar Parijs reizen, dat is afgezegd

Tegengeluid uit de muziekwereld

Ook in concertgebouwen worden de Russische tonen gedoofd. Het Rotterdams Philharmonisch orkest heeft gebroken met haar Russische dirigent Gergiev. In Milaan en München denken ze er hetzelfde over, ook zij hebben de samenwerking met Gergiev gestopt.

Halt in Berlijn

Een van de belangrijkste culturele instellingen in Berlijn, de Stichting Pruisisch Cultuurbezit, heeft aangegeven alle projecten met Rusland stil te leggen. Die organisatie beheert een groot deel van de musea in Berlijn. Sinds de jaren negentig onderhouden de landen intensieve culturele betrekkingen en worden er gezamenlijke tentoonstellingen georganiseerd en lopen er intensieve onderzoeksprojecten.

Parijse opera zegt adieu tegen Russen

De opera van Parijs heeft altijd sterke en nauwe banden gehad met Rusland, maar dit seizoen wil de Parijse opera geen samenwerkingen met Russische culturele instellingen aangaan. Ook Poetin-gezinde kunstenaars, componisten, dansers en choreografen worden geweerd. Alleen degene die zich verzetten tegen de agressie van de Russische regering zijn welkom. De Parijse opera juicht kunstenaars toe die hun banden hebben verbroken met culturele instellingen die het regime blijven steunen.