Al eerder zette het Europees Parlement de principes opzij door tijdens de verkiezingscampagne op TikTok te gaan. Dat doen ze vooral om jonge kiezers zo ver te krijgen dat ze gaan stemmen. Toch had het Parlement eerder besloten om niks meer met het platform te maken willen hebben. Maar GroenLinks/PvdA heeft nu ook de horde genomen. De partij wil niet dat alleen rechtse partijen profiteren van TikTok, terwijl ze zelf principieel langs de zijlijn blijven staan. Dus vanaf nu zijn er ook linkse TikTok-filmpjes. ‘Lekker’ (zo staat het er) TikTokken. Samen kan het, is de leus.
Wit project
Vorige week hadden we het al over de witte mannen, maar Europarlementariër Samira Rafaela (D66) hoort dat ook als ze scholen bezoekt. “Veel jongeren vertellen me dat ze de hypocrisie in Europa en de Europese Unie zat zijn. Hoe geloofwaardig ben je wanneer er alleen maar witte mannelijke partijleiders van middelbare leeftijd voor het Europees Parlement verkiesbaar zijn? Dan haken heel veel jongeren gewoon af.” “Ja”, vult de nummer twee van GroenLinks/PvdA aan. “Als ik de enige Mohammed (Chahim, red.) ben in het Europees Parlement, begrijp ik wel dat sommige jongeren minder geïnteresseerd zijn in de politiek. Representatie is gewoon superbelangrijk.’’
De boer op
Elders in het land voert Bart Millenaar campagne onder de titel ‘Boerenzoon in Brussel’. De nummer zeven van de VVD heeft het een beetje afgekeken van Jan Huitema, die in 2024 de boer op ging met z’n trekker en de leus: ‘Boer zoekt stem’. Bart neemt z’n bureau mee om ideeën te verzamelen, maar tijdens de werkbezoeken trekken vooral z’n laarzen de aandacht. Hij heeft maat 49.
Lijsttrekker Malik Azmani van de VVD voerde een heel eind verderop campagne: op de Canarische Eilanden. Er komen steeds meer mensen op de eilanden aan. “Het is de nieuwste illegale migratieroute”, aldus Azmani. Hij wil meer afspraken over opvang in de regio. “We moeten samenwerken in Europa, alleen zo kunnen we de asielinstroom in Nederland verlagen.”
Sander Smit, de lijsttrekker van BBB, vertelt deze week zijn verhaal in de podcast Haagse Bluf. Hij heeft het over de hoeveelheid regels, waarbij hij een bericht uit 2007 aanhaalt waarin toen al stond dat de Europese Commissie een kwart minder regels wilde voor het bedrijfsleven. “Dat is faliekant mislukt. Dat komt vooral door de vele valse beloftes die zijn gedaan.” Hij ziet ook nu weer veel beloftes terwijl ondernemers formulieren moeten invullen over hoe duurzaam ze presteren, wat hun milieuprestaties zijn en hoe ze met hun personeel omgaan. Smit is vooral fel over de nieuwe anti-wegkijkwet, waarin ondernemers aansprakelijk worden voor de hele productieketen. “Dan moet je dus als naaigarenwinkel in Enschede aantonen dat er geen kinderarbeid aan te pas is gekomen. Dat is absurd.”
Nog een laatste nieuwtje over Samira Rafaela (D66): ze is niet alleen actief met haar project ‘Europa naar de Straat’. Ze wordt gastdocent aan de Amerikaanse Ivy League-universiteit Cornell. Ze is van plan om onderzoek te doen naar, en les te geven over, veranderingen in het mondiale arbeidsbeleid. Rafaela was hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement op een wet die producten afkomstig van dwangarbeid verbiedt in de EU.