Europa kiest | Eerste optreden PVV, politieke families en Limburgse kandidaten

Nog even en het is zover. De Europese verkiezingen komen eraan. De verkiezingsprogramma’s zijn af, de kandidatenlijsten ook en dus is het campagnetijd.

4 min. leestijd

De PVV doet enkel aan de laatste debatten, net voor de verkiezingen, mee. En in Limburg roept de oud-Commissaris van de Koning de CDA-stemmers op voor Jeroen Lenaers te stemmen.

Laatste drie dagen

Verkiezingen worden tegenwoordig in de laatste drie dagen gewonnen. Alles daarvoor is voorbereiding. Natuurlijk worden er debatten gevoerd, waarin de lijsttrekkers hun technieken kunnen oefenen. Maar uiteindelijk beslissen steeds meer kiezers in de laatste dagen op wie ze gaan stemmen. En dus heeft de PVV niet al te veel energie verspild en doet ze alleen in de laatste debatten mee. Zelfs het debat bij Ongehoord Nederland, speciaal voor rechtse stemmers, liet de partij aan zich voorbij gaan. Een gemiste kans, vond JA21-lijsttrekker Michiel Hoogeveen. Hij daagde de PVV van tevoren nog uit om wel bij het debat aan te sluiten.

De eerste keer dat we de PVV zagen was vrijdagavond (zes dagen voor de verkiezingen) bij Op1. Daar maakte lijsttrekker Stöteler zijn opwachting. Hij wil de EU niet meer van binnenuit slopen, maar “veranderen.” 

Malik Azmani (VVD) snapt de rechtse politici niet zo goed. “Als ik op het laatste moment strengere migratieregels probeer te onderhandelen in het Europees Parlement, zijn de partijgenoten (uit dezelfde politieke families) nergens te zien. Ze doen niet mee.” Natuurlijk ging het ook over de partijvorming (de politieke families) na de verkiezingen. Om te beginnen is de PVV het eens met het feit dat de AfD uit de fractie van ID is gezet, na uitspraken van de fractievoorzitter “dat SS’ers niet allemaal criminelen waren”. En de PVV wil dat er een nieuwe rechtse fractie komt. “Als Marine Le Pen een nieuwe partij wil oprichten met onder andere de Italiaanse Giorgia Meloni, dan sluiten we daar graag bij aan.”

Maar het is voor GroenLinks/PvdA geen partner om mee samen te werken. Lijsttrekker van de Europese Groenen Bas Eickhout wil ook niet met de conservatieven uit de ECR-fractie te maken hebben. Zo sluit hij ook de SGP en JA21, die lid zijn van de ECR, uit. 

Over de toekomst van de liberale politieke familie is nog geen duidelijkheid. D66 wil een gesprek na de verkiezingen over de vraag of de VVD nog wel in de politieke familie mag blijven, ondanks het feit dat ze in Nederland met de PVV regeren. 

Limburg op de wip

En oud-Commissaris van de Koning, in Limburg ‘gouverneur’ genoemd, Theo Bovens, roept CDA-stemmers op te kiezen voor Jeroen Lenaers. “Als voormalig gouverneur van Limburg en als senator weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om in het Europees Parlement mensen te hebben met ervaring en een goede band met Limburg”, zegt hij een filmpje op LinkedIn. Lenaers staat op plek 3 op de CDA-kandidatenlijst. Bij de vorige verkiezingen was dat een garantie op een zetel geweest. Deze keer is het anders. De partij peilt op dit moment 2 zetels en daarmee kan Lenaers dus net buiten de boot vallen. Zonde voor Limburg, stelt Bovens. 

Op de rest van de kieslijsten zijn maar weinig Limburgers op verkiesbare plekken terug te vinden. Van de 37 kandidaten met Limburgse wortels op de 20 kandidatenlijsten hoeft geen kandidaat rekening te houden met een nieuwe job in Brussel”, schreef De Limburger onlangs. Veel Limburgse kandidaten zijn terug te vinden op kansloze plekken achteraan de lijst. Of ergens in het midden, maar dat zijn dan weer partijen die maar 1 of 2 zetels of nog minder gaan behalen. Denk aan de Partij voor de Dieren of Forum voor Democratie. 

De enige kanshebber is Fabienne Hendricks. Nummer 6 op de VVD-lijst. De VVD peilt nu op vijf zetels. Als een van de kandidaten een plekje krijgt in Den Haag tijdens de kabinetsformatie, kan zij alsnog in het Europees Parlement belanden. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie