Europa in de Eerste Kamer: ‘Met Fabers brief is een zaadje geplant voor een opt-out’

Bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste kamer kwam ook Europa ter sprake. Minister-president Schoof had het onder andere over de opt-out-brief van minister Faber en over Europese samenwerking op gebied van digitalisering.

3 min. leestijd
(Bron foto: Hans Kouwenhoven, Eerste Kamer)

Op 8 oktober waren de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer. Minister-president Dick Schoof ging met de Eerste Kamerleden in debat over de plannen van de regering voor het aankomende jaar. Onze relatie met Europa kwam meerdere keren ter sprake. 

Opt-out-brief naar Commissie ‘geen foutje’

Schoof gaf tijdens de Beschouwingen duidelijk aan dat de opt-out-brief die minister Faber enkele weken geleden naar de Europese Commissie stuurde er niet op doelde een echte opt-out-procedure te starten. “De brief is bewust verstuurd aan de Commissaris die over het Europese asielbeleid gaat”, geeft hij aan. “Dat is dus geen foutje.” Als we op dit moment echt een opt-out-procedure hadden willen starten in de EU, had de brief namelijk naar de Raad van Ministers gestuurd moeten worden. Het sturen van een brief aan de Commissie was dus symboolpolitiek. Schoof stelt dat zelf ook: “Het signaal van die opt-out was belangrijk voor het kabinet, ook als signaal naar Nederland. Maar we zijn ons zeer bewust van de lange duur die dat met zich meebrengt.”

Meneer Van Hattem van de PVV is van mening dat met deze brief “een zaadje is geplant voor een opt-out”. “Dit is een stip op de horizon, een langetermijnperspectief om zaken te veranderen”, zegt hij. Ook geeft Van Hattem aan dat “in herhaling veel kracht kan zitten”. Van Hattem heeft er dan ook vertrouwen in dat als we onze wens steeds krachtiger blijven herhalen, er vroeg of laat wel een verdragswijziging komt. 

Mevrouw Perin-Gopie van Volt is het daar niet mee eens. De minister-president heeft net aangegeven dat de brief niet tot een opt-out gaat leiden, legt ze uit, “dat betekent dat dit kabinet, waar de PVV onderdeel van is, geen opt-out op asiel en migratie gaat regelen”.

Schrappen van ‘nationale koppen’

In het regeerprogramma gaf het kabinet al aan dat ze niet willen dat Europese wetgeving verder gaat dan strikt noodzakelijk. In de politiek praten politici dan over het schrappen van ‘nationale koppen’. Het doel is het verminderen van regeldruk voor bedrijven, zodat er meer ruimte gecreëerd wordt voor innovatieve ideeën, geeft Schoof aan. Het kabinet kijkt onder andere al naar het schrappen van nationale koppen op gebied van landbouw. 

Op het gebied van digitalisering wil Nederland echter graag actief samenwerken in de EU. De regering vindt het namelijk belangrijk om ons klaar te stomen voor de belangrijkere rol die artificiële intelligentie (AI) gaat spelen. Om datzelfde dilemma aan te pakken is in de EU sinds vorige maand de AI-wet van de EU van kracht gegaan. In lijn met deze wetgeving gaat de staatssecretaris voor Digitalisering Zsolt Szabó het voortouw nemen om een Nederlandse digitaliseringsstrategie te ontwikkelen. “We zullen ons inzetten voor een Europese aanpak, waarbij we het belangrijk vinden dat er ruimte blijft voor de specifieke nationale situatie en context”, aldus premier Schoof.