Europa heeft gekozen | PVV met Orbán, plek voor AfD en beweging op links

De Europese verkiezingen zijn voorbij. We weten inmiddels wie er straks naar Brussel gaat, maar in het Europees Parlement begint het nu echt. Wie krijgt de beste positie en welke Europarlementariër trekt aan het kortste eind?

3 min. leestijd

De kogel is door de kerk. De PVV, die tot nu toe stil was over de nieuwe fractie van Viktor Orbán, sluit zich aan bij zijn Patriotten voor Europa. De verwachting is dat de komende week de hele ID-fractie (Identiteit & Democratie) zich bij de nieuwe beweging zal aansluiten. Op dit moment heeft de nieuwe fractie partijen uit acht verschillende landen. Ze kunnen nu dus een nieuwe fractie in het Europees Parlement vormen (daarvoor zijn zeven partijen nodig).

Wie zitten er momenteel in de nieuwe fractie?

  • PVV (Nederland)
  • Vlaams Belang (België)
  • Fidesz (Hongarije)
  • FPÖ ( Oostenrijk)
  • ANO 2011 (Tsjechië)
  • Chega (Portugal)
  • Vox (Spanje)
  • Dansk Folkeparti (Denemarken)


Het wachten is op de partij van Le Pen, die waarschijnlijk vandaag bekend zal maken of ze meedoet, nadat de ID-fractie bij elkaar is gekomen. Haar keuze vindt precies op tijd plaats, want vandaag worden de topbanen in het nieuwe Europese Parlement verdeeld.

De fracties mogen kiezen uit een lijst van meer dan honderd functies, variërend van voorzitter van een bepaalde commissie, lid van het dagelijks bestuur, tot vicevoorzitter. Daar wordt later nog wel over gestemd, maar de komende dagen is het een soort baantjesmarkt. En hoe groter de fractie, hoe meer belangrijke functies kunnen worden binnengesleept.

Gaat iedereen naar de patriotten?

Nee, er is nog onduidelijkheid over de AfD uit Duitsland. Daar hangt na de uitspraak dat niet alle SS’ers criminelen waren toch een zweem van nazisme omheen, waardoor niet veel partijen ermee geassocieerd willen worden. Hoewel er excuses zijn gekomen en de man die de uitspraken deed, Maximilian Krah, uit de fractie is gezet, is er terughoudendheid.

De nieuwe AfD-leider Alice Weidel heeft gezegd een eigen fractie op te willen richten, maar nu steeds meer partijen de overstap maken naar de Patriotten, lijkt de kans klein dat zo’n nieuwe fractie, onder Duitse leiding, kans van slagen heeft. Voorlopig stapt ook de grote Poolse PiS-partij niet over naar de Patriotten. Er zijn gesprekken geweest, maar de Polen vinden de nieuwe beweging niet kritisch genoeg ten aanzien van Rusland. En dus blijven ze bij die andere grote rechtse fractie, de conservatieve ECR.

Nog meer bewegingen?

Ja, aan de andere kant. De radicaal-linkse fractie (GUE/NGL) heeft de Italiaanse Vijfsterrenbeweging ingelijfd. Het is een soort proefhuwelijk, want de Vijfsterren zijn eerst zes maanden waarnemer. De beweging, ooit opgericht door de komiek Beppe Grillo, heeft al een zwervend bestaan in het Europees Parlement achter de rug.

Aanvankelijk zaten ze in de fractie van Brexiteer Nigel Farage, de EDF-fractie. Daarna wilden ze bij de sociaaldemocraten (S&D), waar ze niet welkom waren. Ook de liberalen (Renew), onder leiding van de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, probeerde de partij nog binnen te slepen. Maar uiteindelijk wilde het grootste deel van de Renew-fractie dat niet. De radicaal-linkse fractie, waar ook de Partij voor de Dieren bij zit, groeit nu naar 47 leden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie